Читај ми!

Слушање музике пред спавање побољшава квалитет сна

Нова студија указује да слушање било веселе било тужне музике може побољшати квалитет сна и опште благостање.

У одраслом добу многи се суочавају са несаницом, која у тежим случајевима може да умањи когнитивне способности и да појача симптоме анксиозности или депресије. Било је и ранијих студија које су испитивале како слушање музике утиче на сан, и многи испитаници су пријављивали њену делотворност. Сматра се да музика побољшава сан тако што одвлачи пажњу од стресних мисли или околне буке. Претходна истраживања на ову тему већином су била усмерена на старије особе или на оне који болују од поремећаја сна. Новија студија, објављена у часопису Psychomusicology: Music, Mind, and Brain, настојала је да премости тај јаз тако што је за испитанике имала здраве млађе особе.

Психолог Надјана М. Маџид и други аутори студије позвали су 62 здраве особе са универзитета у Сингапуру, старости од 19 година до 31 године, да учествују у истраживању. Испитаницима је случајним редоследом дато да слушају три типа музике: веселу музику, тужну музику и у контролној групи – фликер шум (познат и као 1/f или ружичасти шум). Весела музика је претежно била у дурском тоналитету, а тужна у молском. Фликер шум је укључивао звукове попут умереног падања кише и шуштања лишћа. Учесници су замољени да пет узастопних ноћи пре спавања слушају одређену врсту музике. Између слушања различитих типова музике правили су дводневне паузе. Имали су задатак да сваког јутра извештавају о квалитету сна и општем стању. Резултати истраживања су показали да се, за разлику од фликер шума, слушање и веселе и тужне музике може повезати са побољшањем квалитета сна (мереног субјективним параметрима).

Није било значајних разлика у делотворности веселе и тужне музике – оба типа су смањила ниво стреса и допринела да учесници буду задовољнији животом. Ово истраживање показује да – у поређењу са слушањем неких других звукова пред спавање – слушање музике има јасне повољне ефекте. „Налази студије би се могли практично применити – с обзиром на то да је слушање музике релативно јефтино и лако за примену, здравствени радници и лаици га могу користити као приступачну и повољну методу за побољшање субјективног квалитета сна", тврде аутори студије.

Поред јасних предности, ова студија има и неколико ограничења. Тако, на пример, није узето у обзир колико учесници познају музику или у којој мери јој се диве, што би могло значајно да утиче на то колико је била од помоћи при спавању. Поред тога, истраживачи нису искључили могућност да је фликер шум штетан за квалитет сна, што би га учинило лошим контролним параметром. И на крају, ова студија се усмерила само на млађе људе из Сингапура. Будућа истраживања требало би да имају шири узорак.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво