Читај ми!

До 2100. температуре у САД као на Блиском истоку

Неконтролисано загревање планете донеће невероватне температурне промене широм света, а, примера ради, многи градови у САД суочаваће се са температурама које данас владају на Блиском истоку.

Промена климе донеће потпуно нову климатску реалност за стотине милиона људи широм света, а нова анализа показује на примеру САД колико ће се данашњи климатски појасеви променити - толико да би до краја века југ САД могао да се претвори у Блиски исток.

У Србији смо овог лета имали већ два топлотна таласа, као и већи део Европе, а ситуација је слична и са деловима Северне Америке, где је у неким областима температура достизала 46 степени, а око стотинак температурних рекорда је већ постављено.

Међутим, ситуација се неће поправити, а неконтролисано загревање планете донеће екстремне температуре.

Анализа организације Клајмејт сентрал (Climate Central) утврдила је да до 2100. године у просеку сваки град у САД имати климатске услове као места која су данас 600 километара јужније од њих.

Тако ће Вашингтон имати сличне температуре као Остин у Тексасу, Бостон ће бити као Филаделфија, а становинци Билингса у Монтани ће се осећати као они који данас живе у Ел Пасу у Тексасу.

Град анђела у Калифорнији имаће климатске услове Тукспана у Мексику.

Температуре у већ поменутом Остину, престоници Тексаса, достизаће оне које су данас у Дубаију, Финикс ће бити Саудијска Арабија, док ће Лас Вегас искусити климу Кувајта.

„Прави ризик биће топлотни таласи који су сада само повремени, а постајаће све дужи. Овакви топлотни таласи ће постати уобичајени и дуготрајни и ту лежи највећа опасност“, истиче Питер Џирард, портпарол истраживачке организације.

Пројекције су добијене на основу података прикупљених од 1999. до 2020. године уз помоћ којих је утврђен просек температурног кретања.

Онда су прављени подели 20 различитих пројекција раста температуре у овом веку под другачијим сценаријима климатских промена.

Одлучили су и да упореде тренутно стање са сценариом у којем емисије штетних гасова нису драстично смањене и просечна глобална температура порасла је до краја века за 3,6 степени Целзијусових.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво