Читај ми!

Познавање науке је потребно ако желимо правилно да лакирамо нокте или користимо гел лак – ево о чему је реч

Не морате бити стручњак да бисте лакирали нокте, али тај посао треба препустити професионалцима, а наука открива зашто. Када је у питању наношење обичног лака, битно је знати праву технику како би се, услед хемијских процеса који се дешавају, лак нанео правилно и како би остао постојан. Када говоримо о гелу или гел лаку, неправилно наношење или уклањање могу имати озбињне последице. Зато смо питали стручњака да нам објасни шта се дешава при наношењу и сушењу, како бисмо задовољили и естетски и здравствени критеријум лакирања ноктију.

Некада се користио гел лак, у смислу фаза које се стављају. Посебно се стављао гел лак, а посебно гел. Они су различитих конзистенција, боја, начина наношења, итд. За гел лак се првобитно стављао прајмер, па база, гел лак (боја) и завршни сјај.

Сада, када неко хоће гел, он више не добија гел у боји него само један геласт слој после базе. А боја се добија из гел лака. Тако да класичне технике гела више нема јер су људи схватили да је то непотребно - тешко се скида, а гелови су постали толико ојачани и тврди да тупе алат. Сама припрема нокта се променила.

Припрема

Сваки нокат, пре било каквог наношења гел или обичног лака, треба да се одмасти од сапуна и других нечистоћа (остатака креме, лака, итд.). Зато треба затурпијати благо нокат по нокатној плочи, како би се заматирала механички. Смеша ацетона и алкохола не може сама да скине ту масноћу. Ако се гел ставља на масну површину, може да се скине.

„Потребно је да акрил има подлогу на коју ће да се веже и зато подлога мора бити одмашћена и неравна, да би могао да се ухвати за њу. Алкохол од 96% и чист ацетон (без додатака) треба помешати у сразмери 50:50 и тиме натопити тупфер, па прећи преко нокта, а након тог одмашћивања истом смешом треба попрскати нокте. Пошто су они растварачи и растворе све честице које би биле ризичне“, каже Ивана Илинчић, терапеут за лепоту, једна од Steiner London Academy лиценцираних.

Принцип рађења гела и гел лака је исти, осим што се један суши у УВ лампи, а други помоћу ваздуха. Принцип њиховог везивања за нокатну плочу је суштински исти - одмашћена, благо матирана нокатна плоча. Јер гел приликом везивања баш и не препознаје да ли је нокат исполиран или мастан - и у механичком и у хемијском смилу.

„Њему је само потребно нешто за шта може лепо да се закачи. Kада се обични лакови суше, уз помоћ ваздуха, морамо сачекати слој по слој да полако испарава супстанца. Обичан лак се не може насилно сушити феном, млаћењем, климом, испод хладне воде и другим начинима. То не суши квалитетно лак. Он се суши и испарава кроз доње слојеве“, каже Ивана.

Она тврди да, пре свега, треба урадити добар маникир. Било каква неравнина или заноктица, као и неправилно нанешен слој лака су потенцијална претња да се он одлепи.

„Ако смо након лакирања закачили лаком заноктицу, велика је вероватноћа да ће испод остати ваздух и да ће тај део лакше да се одвоји од нокта. Заноктице су природно масне јер се у њима задржавају сапун, креме и друге нечистоће“, објашњава Ивана.

Техника наношења

За гел лак, после урађеног маникира - скраћених ноктију, очишћених каналића, исечених заноктица и одмашћивања, ставља се прајмер (или не, у зависности од бренда гела).

„Ја не користим прајмер јер користим микс ацетона и алкохола. Улога прајмера је дехидратација. Људи морају да знају да свака хемикалија има своју замену, када причамо о штетним састојцима гела или било чега. Нпр. фарба без амонијака такође ће имати замену еквивалентну амонијаку. Људи не треба да се много заваравају да постоје природни гелови“, каже Ивана.

Сваки лак мора да се наноси тапкањем на нокат и развлачењем, а не класичним мацкањем и мазањем. Дакле, лак се не превлачи правом линијом од краја ка врху нокта, то је неправилно.

„Тим брзим покретима се затвара вадух који се не види јер су микрочестице које остану испод и подигну се. Отуда балончићи некада на лаку. Та супстанца коју мажемо мора да се приљубљује за подлогу да би се ухватила за неравнине и да би што мање тог међупростора и кисеоника остало између. Увек се морају затварати ивице“, објашњава она.

Фактички, правимо једну чауру. Тек када се она направи, урадили смо добар посао. База се суши у УВ лампи која стврдњава те молекуле гел лака или гела уз помоћ полимеризације светлости, групишу се близу и постају јаки. Зато понекад долази до повлачења гела или клизања и зато се у лампу убацује један по један нокат.

Читава наука 

Убацивајући један по један нокат у лампу, светлост сабија те молекуле и чини их чврстим. У летњем периоду то уме да пече због температуре јер није исто када такав лак мажемо на 16 и на 35 степени.

„Дешава се та полимеризација светлости, негде је тај бол полумеханички, а пола хемијски. Шта нас пече? Ћелије нокта су пругасте и састоје се од мртвих ћелија кератина - влакнастог протеина. Пошто су молекули гела округли, а ћелије су пругасте, па се при њиховом груписању и стврдњавању деси да вуку пруге и то ствара бол услед топлоте и померања“, каже Ивана.

Боја се наноси у два слоја, у што мање покрета. Ивице морају бити добро затворене. Први слој је тешко нанети на нокат јер је гушћи него база па се повлачи. Другим слојем се лепо затварју ивице да се не би нешто подвукло ту, као поправна рука. Ивице су ударна површина и сваки слој (и обичан лак) мора да се превуче преко. Након топ коута (завршног слоја), готово је. Некада се он одмашћивао, данас не мора, и у хемијском смислу је јачи и дуже остаје.

„Сада се практикују технике скидања свега тога са нокта тако што се не иде до нокатне плоче већ до базе, да би нокат увек растао здрав. Некада су се нокти бесомучно турпијали, али људи су срећом схватили да је то беспотребна прирпрема. Да је сува процедура маникира најбоља. Kолико је нокат здрав, толико можемо да га третирамо“, закључује Ивана.

Ивана напомиње да је стерилизација прибора обавезна. Kоришћење рукавица је обавезно при рибању куће. Ако вам се десило да вам се заматирају гел нокти које сте урадили да буду сјајни, то може бити један од разлога. 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво