Читај ми!

Насин ровер нашао врата на Марсу

Насин ровер „Кјуриосити“ снимио је веома занимљив призор на Марсу прошле недеље – правилну правоугаону пукотину у стенама, која неодољиво подсећа на врата или улаз који води у подземље.

Призор је снимљен прошле недеље док се ровер пео на планину Шарп. Упркос томе што оваква фотографија буди машту многима, посебно теоретичарима завера, наводна „врата" нису улаз у подземни ванземаљски свет.

„Природни феномен је у питању. Простор између две пукотине у стени. 'Кјуриосити' већ неко време пролази кроз подручје које се формирало од древних пешчаних дина“, каже научник из "Mars Science Laboratory" Ашвин Васавада за Гизмодо.

Објаснио је да су фрактуре тек око пола метра високе и да су настале када су се пешчане дине слегале током времена, док се песак на површини Марса померао.

Оне су сачињене од пешчара који је био изложен различитим притисцима, због чега је негде напукао, па су се формирале и овакве пукотине правилног облика.

„Фрактуре које видимо су већином вертикалне. Ова пукотина је настала или као резултат две вертикалне фрактуре између којих је материјал временом однесен или је у питању једна фрактура, а онда су се стене временом размакле“, истиче Васавада.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво