Читај ми!

Астрономи открили сабласно небеско тело које кружи нашом галаксијом

Аустралијски научници кажу да су открили непознати објекат у Млечном путу који, како тврде, не личи ни на једно до сада откривено небеско тело.

Научници су приметили да новооткривени објекат на сваких 18 минута емитује снажне радио-таласе током једног минута. Већина објеката који пулсирају у Универзуму углавном су проучени, али истраживачи истичу да је нешто што овако емитује таласе током једног минута веома необично.

Тим научника сада настоји да истражи овај феномен.

Необични објекат у Млечном путу први је открио студент Тајрон О‘Дохерти у региону западне Аустралије. Он је био део тима којим је руководила астрофизичарка др Наташа Харли-Вокер.

„Потпуно смо били затечени. Било је помало сабласно за астронома јер нам није познато да се тако нешто дешава на небу“, нагласила је др Наташа Харли-Вокер.

Објекти који се тако „укључују" и „искључују" у Универзуму нису нови за астрономе – они их називају „пролазним појавама“.

Али објекат који се палио читав минут био је „заиста чудан“, рекла је астрофизичарка др Гема Андерсон. Када су прегледали вишегодишње податке, тим је успео да установи да је објекат удаљен око 4.000 светлосних година од Земље, да је невероватно светао и да има изузетно јако магнетно поље.

Претпоставке о томе шта би овај објекат могао да буде крећу се од неутронске звезде или белог патуљка – термин који се користи за остатке изумрлих звезда. Међутим, феномен је и даље прилично мистериозан.

„Више истраживања ће нам рећи да ли је ово био редак једнократни догађај или велико ново небеско тело које никада раније нисмо приметили“, рекла је др Харли-Вокер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво