Читај ми!

У Енглеској откривен фосил „морског змаја“ дуг 10 метара

Фосил ихтиосауруса дугачак око 10 метара и стар 180 милиона година случајно је откривен у резервату природе Ратланд вотер код Лестера у Великој Британији.

Огромни морски гмизавци налик делфинима некада су пливали морима. Сада је у Великој Британији откривен скоро комплетан фосилизован скелет ихтиосауруса старог 180 милиона година дугачак 10 метара.

Фосил је највећи и најкомплетнији скелет ихтиосауруса ископан у Великој Британији. Пронађен је у природном резервату Ратланд вотер у близини Лестера.

Џо Дејвис један од радника који је обављао рутинске радове на уређењу резервата природе, каже да је фосил открио случајно. „Знам да је много људи проведе цео живот тражећи овако нешто, а ја сам имао среће да сам наишао на тако важан проналазак“, признаје радник.

Верује се да је у питању први фосил Темнодонтосаурус тригонодона који је пронађена у Великој Британији. Такви фосили су обично до сада откривани у Северној Америци и Немачкој.

Ихтиосаурус је био врхунски предатор. Ова врста је припадала групи за коју се претпоставља да је имала можда највеће очи од свих познатих кичмењака, око 20 центиметара у пречнику.

„То је заиста откриће без преседана и једно од највећих налаза у британској палеонтолошкој историји“, каже Дин Ломакс са Универзитета у Манчестеру, који је водио ископавање фосила.

Мери Енинг је открила први фосил ихтиосауруса око 1811. године у Лајм Риџису у Дорсету. Два некомплетна и много мања ихтиосауруса пронађена су током изградње резервата природе Ратланд вотер 1970-их, али најновије откриће је први комплетан скелет.

Ихтиосауруси, који су били морски гмизавци, први пут су се појавили пре око 250 милиона и изумрли пре 90 милиона година. Њихова величина се кретала у распону од једног до више од 25 метара и по облику текла су највише подсећали на делфине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво