Читај ми!

Маске које су патентирали наши научници не штите само од вируса већ и прате здравствено стање

Професор са Факултета техничких наука у Новом Саду Горан Стојановић са својим тимом је изумео маску за заштиту од короне, у коју су уграђени сензори помоћу којих ће, у будућности, корисник сам моћи да прати параметре битне за своје здравствено стање.

Пројекат професора Стојановића и његовог тима „Странтекс“ (STRENTEX), представља иновативно решење у примени електронике на текстилу. На овај начин, заштитне маске које су произвели, нуде низ могућности важних за дијагностику здравља човека.

„Први пут у свету смо успели да на маскама које користимо за заштиту од ширења вируса извеземо сензоре који онда могу да детектују из нашег даха, на пример капацитет наших плућа, или могу да детектују температуру из даха и тела, или да детектују постојање различитих бактерија које иначе детектујемо из даха, као што је на пример хелико бактерија“, објашњава проф. др Горан Стојановић, вођа пројекта.

До сада су објавили преко 50 радова у светским часописима, а иза себе имају и три призната патента. Ипак, за овакав мултидисциплинарни пројекат, најзначајније су савремене машине које се налазе у њиховој лобараторији, али је пресудно знање и искуство стручњака из различитих области.

„То су углавном електроника, електротехника, али имамо и људе који имају специјалност из области физике, хемије, материјала и текстила. И заједно када се удружимо, онда је то добитна комбинација да можемо да правимо помаке у овој области, и да можемо да будемо компетитивни са водећим светским центрима у овој области“, додаје професор Стојановић.

Идеје имплементације и сензора, није овде завршена. У њиховој лабораторији постоји и низ других патената који почивају на сличном принципу. Ту је и знојница која се ставља испод гардеробе. Такође, сензори се налазе у концу за зубе, или у самим зубима или вилици. На основу тога, стручњаци прате различите параметре, да ли је у питању квалитет ваздуха, саме особености зноја или загрижаја зуба, и на крају могу да дају неку дијагнозу о општем медицинском стању.

О идејним решењима уградње електронике брине Митар Симић, чији је задатак да крајњем кориснику, олакша употребу производа.

„Један од задатака који је увек веома изазован јесте како за неки сензор који направимо, припремити и електронику која ће тај сензор претворити у низ корисних информација које се могу касније приказати на рачунару или на мобилном телефону“, наводи Митар Симић, доктор електротехнике и рачунарства.

Ту је и Адријан Стевракис, истраживач из Грчке, чија је специјалност повезивање електронике са текстилом.

„Тренутно радим на развоју сензора који користе проводне нити и нове материјале, који би могли да учине сензоре доступним свима, и како би могли да се носе на телу, и како би сви могли да их носе на телу“, каже Адријан Стевракис.

Крајњи циљ ових научника је производња за масовну употребу. Тако би ови производи, по приступачним ценама, били доступни човеку као прва помоћ у откривању првих симптома болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво