Читај ми!

Дуван на простору Северне Америке коришћен много пре него што се до сада мислило

Најновија антрополошка и археолошка истраживања указују да су староседеоци Северне Америке дуван користили 9000 година раније него што се до сад мислило.

Током истраживања која су се одвијала на локалитету у западном делу пустиње у Јути, семе дувана пронађено је у малим огњиштима. Археолог Дарон Дјук, заједно са својим сарадницима из Групе за антропологију у Хендерсону, САД, истиче да је реч о значајном открићу.

Старост семена утврдили су на основу изгорелог дрвета нађеног у огњишту. Дошли су и до закључка да су биљке и дуван стигли из окружења удаљеног 13 километара од места истраживања.

Резултати ископавања објављени су 11. октобра ове године у часопису Nature Human Behavior.

На питање како су староседеоци користили дуван, археолог Дарон Дјук објашњава да су га највероватније савијали у лоптице а потом жвакали.

Према његовом мишљењу, народи и племена на тлу Америке користили су дуван и друге биљке на различите начине. Сасвим је сигуран да их нису сви употребљавали у исто време.

У огњишту су пронађени остаци костију патке, али и трагови других биљака, што указује да су староседеоци припремали храну на начин сличан данашњем - много раније него што се до сада мислило.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво