Читај ми!

Како да уз помоћ системског алата ефикасно организујете посао, дом, живот

Тешко је причати о одржавању опреме на високом нивоу помоћу, на пример, ТПМ алата ако нисмо урадили основно, односно очистили машину, а 5С је управо то. Систематизовано и системско одржавање уредности радног места без обзира да ли је наше радно место машина, производна линија, канцеларија. А шта значи 5С?

5С носи назив према својим корацима које је потребно поштовати приликом имплементације.

Сортирај (одвој потребно од непотребног), сложи (одреди место за све и нека све буде на свом месту), сјај (очисти да се сија од пода до плафона како би уочио било какву аномалију), стандардизуј (све што се добро показало стандардизуј увођењем 5С стандарда) и стабилизуј (створи добру организациону културу која ће 5С примењивати континуирано и која ће подстицати да се развијају добре навике у организацији).

Односно: sort, set in order, shine, standardize, sustain. Овај Лин алат је применљив свуда. Може се применити како у производним организацијама, тако и у услужним, у кући, колима...

„Да би смо саградили кућу неопходно је да направимо темељ. Kао што је темељ основа сваке куће, тако је и 5С алат основа Лина и модерног организовања", каже Марија Савковић из Текор Лин и Kаизен Консалтинга (Tecor Lean & Kaizen Consulting). 

Kако је могуће 5С применити свуда?

Шта год да радимо, биће нам лакше уколико око нас нема непотребних ствари, тј. ствари које не користимо, јер тако лакше пронађемо и узмемо оно што нам је потребно.

У томе нам помаже први од пет корака. На пример, из наше кухиње избацимо све што нисмо користили у последњих шест месеци.

Када смо уклонили непотребно, уколико све што нам је остало распоредимо на места где нам је најдоступније, време за узимање неког предмета ће нам бити доста краће јер више нећемо тражити тај предмет.

У томе нам помаже други корак. На пример есцајг можемо жмурећи да узмемо јер увек стоји на истом месту и разврстан.

У трећем кораку се бавимо чишћењем, систематичним и редовним одржавањем нашег места. Правила за то су дефинисана у кораку три, па нам се не може догодити пожар јер је шпорет умазан масноћом од ранијих припрема јела.

Четврти корак нам помаже да направимо такве стандарде да чак и када неко други користи нашу кухињу увек може да лако пронађе оно што тражи и да врати на место где се та ствар налази. На пример, ако жели да скува кафу, неће морати да отвори све тегле у кухињи јер је теглица са кафом јасно обележена.

Пети корак нам помаже да овај наш систем унапређујемо, да га из дана у дан чинимо бољим, а да дисциплиновано поступамо увек. „Средићу кад све завршим“ је фраза која нас доводи до нереда.

Kонкретна корист примене 5С концепта

Једнса од предности је безбедност радника која нам је увек на првом месту. 5С омогућава да имамо један уредан систем у ком смо отклонили све могућуности угрожавања наших радника.

Такође, користи нам и повећање продуктивности и мотивисаности радника. Било да се ради о канцеларијском простору или производњи, 5С помаже да се отклоне сви шумови који нам ометају пажњу (радни сто који је препун непотребних папира или производна хала која садржи непотребан алат и/или машине које се не користе, вишкове и остатке материјала као и непотребне инструкције које више не важе).

Отклањањем шумова добијамо једно окружење у ком су наши радници продуктивнији, задовољнији и мотивисанији да раде.

Повећање ефективности. Свака организација која је имплементирала 5С увидела је да је остварила већу ефективност јер је на бољи начин организовала рад радника и сам тим остварила је и бољу искоришћеност радника. С друге стране, искоришћеност радника се не односи на преоптерећење радника већ је 5С помогао да се отклоне непотребна кретања и чекања радника.

Оптимизација процеса. Kада се на прави начин имплементира 5С, омогућава организацијама да оптимизују своје процесе тако што им показује где могу да уштеде највише времена које се непотребно трошило и да на тај начин успоставе нов систем који боље функционише.

Више расположивог простора. Kада смо елиминисали све што је непотребно из једног простора, када је све преостало што се користи добило своје место, тада смо боље организовали наш простор (или складиште) и тиме добили више расположивог простора који је прегледнији и лакши за сналажење.

5С је Лин алат који не кошта пуно, а много тога доноси. Организација може и сама да имплементира 5С јер је то један од основних алата који нису толико захтевни за имплементацију. Битно је да организација објасни својим радницима зашто је 5С битан за њих, какве користи доноси са собом.

Уз мало обуке, радници ће моћи сами да примене 5С и то ће допринети да организација има ниже трошкове имплементације, а са друге стране оствариће бенефите које овај алат са собом доноси. Корист је и веће задовољство клијената.

Уколико нашу организацију посети потенцијални клијент или клијент који већ послује са нама, и прође кроз наш производни погон или канцеларију, наши радници неће се стидети окружења у ком раде већ ће са поносом приказати свој радни простор у ком раде и у најбољем светлу ће приказати нашу организацију.

Задовољан клијент преноси своје задовољство на власника или директора организације, док он своје задовољство преноси на раднике. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво