Читај ми!

Научници представили смео план како да Марс претворе у Зeмљу

Насељавање Марса био би почетак нашег развоја као међупланетарне цивилизације. Један од првих корака у том настојању биће изградња насеља на Марсу. Међутим, дугорочно, било би идеално да тераформирамо Марс – претворимо га у својеврсну копију Земље која би, уз водене површине, имала и атмосферу која би омогућила људима да дишу. Научници су открили смео план како то да изведемо.

Насељавање Марса један је од великих снова човечанства. Црвена планета има толико тога да нам понуди. Дан је дугачак отприлике као и на Земљи, има много замрзнуте воде одмах испод површине и вероватно би временом могао да добије атмосферу која би нам омогућила да дишемо.

Међутим, једна од ствари која му недостаје је јако магнетно поље. Дакле, ако желимо да нам Марс буде друга Земља, морамо да му направимо вештачко магнетно поље, тврде научници.

Разлог зашто су магнетна поља толико важна је тај што штите планету од сунчевог ветра и јонизујућих честица. Земљино магнетно поље спречава већину високоенергетских наелектрисаних честица да дођу до површине. Уместо тога, магнетно поље Земље их одбија и штити нас. Магнетно поље, такође, спречава да соларни ветрови временом оштете Земљину атмосферу.

Научници верују да је у раном раздобљу Марс имао густу атмосферу богату водом, која је постепено нестала јер није имала заштиту јаког магнетног поља.

Нажалост, не постоји начин да на Марсу створимо магнето поље као на Земљи јер се наше генерише динамо ефектом језгра, где конвекција легура гвожђа ствара Земљино магнетно поље.

Унутрашњост Марса је мања и хладнија, и не можемо је само „покренути“ да бисмо створили магнетни динамо. Али као показује недавна студија, постоји неколико начина на које можемо створити вештачко магнетно поље.

Неке идеје о томе како би се то могло извести већ су раније предлагане, и углавном су се ослањале на распоређивање соленоида, односно електромагнета на тло или у орбиту одакле би могли да производе неки основни ниво заштитног магнетног поља.

Ново истраживање потврђује да би то могло да функционише, али предлажу још боље решење.
Како се истиче у студији научника са Универзитета Корнел, ако желимо јако планетарно магнетно поље, заиста нам је потребан снажан ток наелектрисаних честица, било унутар планете или око планете.

Пошто унутар планете за Марс није изводљиво, научници су се окренули другом решењу. Испоставило се да захваљујући Марсовом месецу Фобосу може да се створи прстен наелектрисаних честица око Марса.

Фобос је већи од два сателита и кружи прилично близу Црвене планете – толико близу да га обилази на сваких осам сати. Аутори студије стога предлажу да се површина Фобоса јонизира како би се у његовом кружењу дуж орбите формирао торус плазме. Он би пак створио магнетно поље довољно јако да заштити атмосферу тераформираног Марса.

То је веома смео план, и мада се чини изводљивим, пред њим би се испречиле значајне техничке препреке.

Али како истичу аутори, сада је време за идеје. Почните да размишљате о проблемима које треба да решимо и како да их решимо, тако да када човечанство стигне на Марс, будемо спремни да најбоље идеје ставимо на пробу.

„Поред тога, принципи који се овде истражују такође су применљиви на објекте мањег обима као што су свемирске летелице са људском посадом, свемирске станице или месечеве базе, које би имале користи од стварања заштитних мини-магнетосфера“, истичу аутори студије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво