Читај ми!

Земља није спремна за патогене организме које доносимо са свемирских путовања, упозоравају стручњаци

Трка у комерцијалним свемирским летовима све се више захуктава и тренутно више од 85 компанија и организација тражи будућност у међупланетарном туризму. Ипак, неки истраживачи се плаше да можда превише брзо срљамо у непознато без знања и спремности да сачувамо биолошку сигурност на Земљи.

Пре него што путовање ван Земље постане рутинска ствар, свет би требало да примени неке основне мере биолошке безбедности, упозоравају научници. У супротном, може нам се десити да на Земљу донесемо нежељене посетиоце.

Уколико неки страни организам успе да се спусти на нашу планету једном од свемирских летелица, то би могло да изазове пустош у Земљиној биолошкој равнотежи, пише Сајенс алерт.

Шанса да се то заиста догоди је мала, поготово што још увек нисмо пронашли живот ван Земље, али с обзиром на то колико би могло бити лоше, то је стварност на коју, неки мисле, да би требало да се припремимо.

Много вероватнији сценарио је да ће људи однети у свемир неки организам, што такође представаља значајан ризик.

Можда је ризик мали, али последице су несагледиве

Студије су показале да неки микроби у условима сличним свемиру пролазе кроз муњевите генетске мутације. После узгоја хиљаду генерација Ешерихије коли у условима мирктогравитације, на пример, истраживачи су открили да је ова опасна бактерија постала још патогенија и стекла већу отпорност на антибиотике.

Ако би се овакав ојачан сој бактерије вратио на Земљу, могао би озбиљно да угрози популацију људи.

„Ризици за које постоји мала вероватноћа да ће се догодити, ипак имају огроман потенцијал да изазову екстремне последице у погледу биолошке сигурности. Јер када ствари крену наопако, онда баш крену наопоко“, упозорава Фил Кејси биолог специјализован за инвазивне врсте са аустралијског Универзитета у Аделаиди.

Међународни комитет за свемирска истраживања (COSPAR ) саставио је Панел за планетарну заштиту, али ниједан тренутни члан нема специјализацију везану за ову врсту инвазионе биологије, што стручњаци овог профила из Аустралије сматрају да је озбиљан превид.

Тврде да су нам потребни софистициранији протоколи за спречавање биолошке контаминације из ванземаљског окружења на Земљу и обрнуто.

Протоколи о биолошкој сигурности

„С обзиром на огромну основу истраживања у науци и управљању инвазивним врстама“, пишу биолози, „ми тврдимо да би већа сарадња између биолога који се баве инвазивним врстама и астробиолога побољшала постојеће међународне протоколе за планетарну биосигурност – како за Земљу тако и за ванземаљска тела која можда садрже живот“.

Јер тренутно, изгледа да нам наши протоколи о биолошкој безбедности не функционишу

Када се, на пример, израелска свемирска летелица срушила на Месец 2019. године, избацила је на површину дехидриране тардиграде, које можда успеју да преживе.

Оно што још више брине научнике су сојеви бактерија са знацима екстремне отпорности које су изоловане у Насиним „чистим собама“ где запослени састављају свемирске летелице. Ако ови опасни микроби отпутују у свемир, постоји могућност да постану још вирулентнији у микрогравитацији.

Спречити да се то уопште деси много је лакше него покушати да се изборимо са организмима који ће мутирати када стигну на, рецимо, Марс.

Чак и тада, међутим, неки стручњаци мисле да би могло бити готово немогуће задржати земаљске микробе овде на Земљи. Где год да су људи отишли, ми смо неизбежно понели те организме са собом.

Свемир је, упозоравају научници, само „следећа зона ризика биолошке сигурности“.

Ова студија је објављена на порталу BioScience.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво