Читај ми!

Епрувете са вирусом великих богиња откривене у лабораторији у Пенсилванији

Неколико епрувета са ознакама „велике богиње“ откривено је у истраживачком центру у Пенсилванији, наводе из америчког Центра за превенцију и контролу болести (ЦДЦ).

„Не постоје никакве индикације да је неко био изложен садржини замрзнутих епрувета", рекли су за Си-Ен-Ен из ЦДЦ-а.

Замрзнуте епрувете са ознаком „велике богиње“, заједно са 10 епрувета вируса vaccinia, случајно је пронашао лаборант док је чистио замрзивач у установи која се бави истраживањем вакцина у Пенсилванији.

ЦДЦ у сарадњи са полицијом истражује случај, а чини се да је садржина епрувета нетакнута.

„Лабораторијски радник који их је открио носио је заштитну опрему. Чим сазнамо више информација, обелодањићемо их“, истакли су из Центра за превенцију и контролу болести.

Велике богиње изазивају два соја вируса вариоле (variola major и variola minor). Варијанта variola major је озбиљнији и заразнији облик, чија је смртност око 30 одсто код одраслих и још већа код деце.

Само у 20. веку од великих богиња умрло је између 300 и 500 милиона људи. Такође, када су европски колонизатори први пут дошли у додир са домороцима Новог света, пренели су им вирус богиња за који они нису имали природан имунитет.

Сматра се да је смртност од великих богиња код домородачког становништва била око 90 одсто. Вирус је збрисао огроман проценат укупне популације.

Пошто је домаћин вируса искључиво човек, великим напорима Светске здравствене организације и масовном вакцинацијом велике богиње званично су проглашене искорењеним 1979. године.

Људи се више не вакцинишу против њих, а примерци вируса се сада могу наћи у епруветама у истраживачким лабораторијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво