Читај ми!

Осам месеци у изолацији: У Москви започео пројекат симулације мисије на Месецу – СИРИУС-21

Шест добровољаца из Русије, Сједињених Држава и Уједињених Арапских Емирата ће провести осам месеци у затвореном простору, симулирајући мисију на Месец у оквору међународног експеримента изолације СИРИУС-21 који је покренут у Москви.

Према сценарију експеримента, који заједнички изводе Институт за биомедицинска истраживања Руске академије наука и Насиног Human Research програма, посада ће „кренути“ ка Месецу, „спустити“ се на његову површину и „вратити“ се на Земљу – све у року од 240 дана, преноси Раша тудеј.

Све ово време они ће заправо бити затворени у аутономном објекту у руској престоници, а са Контролним штабом мисије ће комуницирати преко радио везе и моћи ће да размењују електронску пошту са својим ближњима и рођацима.

У пројекту СИРИУС-21 (Scientific International Research in Unikue Terrestrial Station Ekperiment) волонтери ће обављати исте задатке као космонаути и астронаути на реалним свемирским мисијама, укључујући свакодневно медицинско праћење и редовну физичку обуку.

За пројекат су развијена специјална свемирска одела са ВР (виртуелна стварност) шлемовима како би се симулирале активности посаде на површини Земљиног сателита. Од њих се, између осталог, очекује да прикупљају узорке тла и управљају моделом ровера на Месецу.

Коначан састав тима СИРИУС-21 одлучен је тек уочи „лансирања“. У посади су три мушкарца и три жене. Русију у експерименту представљају инструктор Центра за обуку космонаута Олег Блинов, хирург Викторија Кириченко и Јекатерина Карјакина, која у свакодневном животу  ради као стјуардеса.

Ешли Ковалски из америчке команде свемирских система и Вилијам Браун, који је дипломирао руски језик, књижевност и културу, придружили су се пројекту са америчке стране. Други учесник је Салех Омар Ал Амери, тест космонаут у Свемирском центру „Мухамед бин Рашид“ у Уједињеним Арапским Емиратима.

Експеримент је покренут пошто је неколико земаља, укључујући Сједињене Државе, Русију и Кину, изразило намеру да у наредним деценијама направе базе на Месецу.

СИРИУС-21 је првобитно требало да почне у јуну, али је на крају одложен због пандемије коронавируса.

Пројекат СИРИУС предвиђа читав низ експеримената везаних за изолацију, који су са сваком новом поставом све дужи. Прва мисија у 2017. трајала је само 17 дана, након чега су уследили четворомесечни експерименти 2018. и 2019. године.

Академија наука и Наса планирају да реализују три једногодишња пројекта изолације пре 2028. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво