Читај ми!

Изложба о развоју реднгенске технологије – Од Тесле и Пупина до данас

У Музеју науке и технике до 30. новебра отворена је изложба „Развој и примена рендгенске технологије код Срба – Од Тесле и Пупина до данас“. Oва поставка представља историјски развој и примену рендгенске технологије у медицини од открића рендгенских зрака до данас, са посебним нагласком на доприносима које су у области рендгенологије остварили српски научници Никола Тесла и Михајло Пупин.

Изложба Развој и примена рендгенске технологије код Срба – од Тесле и Пупина до данас отворена је у Музеју науке и технике у Галерији 51. Како наводи ауторка изложбе, Јелена Јовановић Симић, жеља је била да се нагласи да смо као народ, али и као држава на овом пољу дали значајне доприносе и успевали да пратимо токове развоја медицине.

„С обзиром на то да су и Тесла и Пупин били Срби који су стварали у Америци, ми ипак њихове доприносе на пољу развоја и примене рендгенске технологије, сврставамо у наше научно наслеђе, тако да осим што ћемо објаснити шта су Тесла и Пупин конкретно измислили и на који начин су допринели побољшању коришћења рендгенске технологије, представићемо историју развоја и примене рендгенске технологије у Србији“, објашњава ауторка изложбе.

Важно је напоменути да и на пољу индустрије имамо чиме да се похвалимо, јер је фабрика „Југорендген“, која је била део Електронске индустрије Ниш, била једина на Балкану која је производила рендгенске уређаје. Данас, такође имамо фабрику која производи дигиталне апарате, фабрика „Визарис“, додаје Јелена Јовановић Симић.

Две мини видео-игре инспирисане Николом Теслом и Михајлом Пупином такође су део изложбе, а сви посетиоци моћи ће да их одиграју и на забаван и едукативан начин сазнају детаље о раду српских научника у области Икс-зрака. Обе видео-игре настале су у оквиру Образовног центра Нордеус хаба, дела Нордеус фондације, који се бави едукацијом у области развоја игара кроз онлајн програм "Game Design Bootcamp".

„Ми смо заиста срећни што смо позвани да се укључимо у ову изложбу и ово је била изузетна прилика да на делу покажемо како игре могу да спајају образовање и забаву. Нордеус фондација је са таквим циљем и направљена. Покренута је да помогне младим људима да ако и постану научници, не оду у Америку да тамо развијају нове технологије, већ овде у Србији остају и стварају“, наглашава Милош Ђуричанин из Нордеус фондације.

Драган Кубуровић, гејм девелопер, био је члан тима "4Gear studiа" који је направио видео-игру Научникове одаје – пут открића. Гостујући у Јутарњем програму, Милош наводи да је његовом тиму који су чинили Иван Љујић, Љубица Маринковић и Марија Богдановић требало три и по месеца да ураде игру.

Игра је намењена посетиоцима изложбе који желе дубље да разумеју изуме, њихове делове и начин на који функционишу. Уживаће и сви они који воле науку, практичне експерименте и планирају да се усмере ка техничким наукама, математици, механици или програмирању.

Око тим лидерке и гејм дизајнерке Татјане Гаџе основан је "Omaya" тим. Она је уз помоћ Алексе Петровића гејм девелопера, Андрије Васиљевића артисте, Марине Перовић аниматорке, Теодоре Заношкар два-де артисткиње, развила игру Мистерије Икс-зрака, два-де платформер жанра.

Авантуристичка игра са елементима мистерије и истраживања састоји се од три нивоа по узору на три научника који се баве истраживањем рендгенских зрака: Николе Тесле, Михајла Пупина и Вилхема Конрада Рендгена.

Игра на забаван начин приближава доба и атмосферу у којој су научници живели. Млађи играчи научиће шта је потребно да се направи рендгенски снимак, а старији љубитељи игара сазнаће нешто ново о открићу почетка радиологије, као што ће имати прилику да се се упознају са улогом наших научника у усавршавању технологије рендгенских зрака.

Креирању игара претходило је истраживање историјске грађе, приказивање историјских података су релевантни и представљени су кроз фиктивне догађаје и доживљаје.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво