Читај ми!

Бирократске процедуре успоравају наше истраживаче у трци за проналажење лека против ковида 19

Свет је у потрази за леком против ковида 19. Међу многобројним научницима су и они из наше земље. У оваквим истраживањима пресудно је, кажу, време и зато им проблем стварају дуге процедуре у набављању неопходних хемикалија, реагенаса и опреме.

Научни тим "Smart Repurposing" један је од две стотине тимова у свету који раде на проналажењу лека против ковида. Да би се вирус реплицирао и умножио своје протеине потребан му је домаћин.

Истраживачи са Хемијског факултета у овом пројекту фокусирани су на два једињења из породице имуношећера који у интеракцији са глукозидазама спречавају репликацију вируса.

„Једињења која овде направимо ићи ће на лабораторијске тестове код колега биохемичара и она која се покажу добра у тим тестовима биће послата у Париз на Пастеров институт, где ће се радити тестови инхибиције и вирусне репликације. Са повратном информацијом оданде крећемо у нови циклус истраживања где очекујемо да добијемо још активније кандидате. Најбољи међу њима треба да буду кандидати за лекове“, објашњава академик Радомир Саичић, редовни професор Хемијског факултета.

Додаје и да су тренутно у фази синтезе тих кандидата. Поједини се управо праве, неки су направљени, неки ће тек бити.

„Колеге управо приводе крају финализацију биохемијских тестова који треба да испитају наша прелиминарна једињења“, наводи академик.

Фонд за науку је истраживачима на овом пројекту обезбедио опрему врхунских перформанси. Међутим, дуге процедуре у вези са пристизањем опреме значајно успоравају ток истраживања.

„Човек никад нема све, али Фонд за науку је финансирао пројекат, и они су стварно показали разумевање и финансијска средства која имамо на располагању су таква да највећи део онога што нам је потребно можемо добити“, напомиње професор Саичић.

Ипак, проблем је време, које је, како наводи професор, чак важније од новца. 

„Хемикалије, опрему, реагенсе који су потребни за рад, потребно је набавити одмах. Ми смо нажалост, успорени са тендерским процедурама, бирократијом и администрацијом, што успорава наше набавке и за неколико месеци и то изазива страх да ће нас други претећи. То се већ дешава. Један од наших кандидата је већ описан: амерички аутори су доста брже дошли до тога, они ваљда немају те тендере“, истиче академик Радомир Саичић.

И поред препрека које им стоје на путу, наш научноистраживачки тим планира да пројекат "Smart Repurposing" успешно оконча у јуну наредне године.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво