Читај ми!

Необичан плави блесак изнад Европе снимљен са Међународне свемирске станице

Француски астронаут Тома Песке је са Међународне свемирске станице успео да забележи изузетно ретку светлосну појаву на небу изнад Европе – јаку плаву светлост, коју са Земље нико није могао да примети.

На фотографији која је, у ствари, само један од кадрова забележених током дужег видео-снимања са Међународне свемирске станице, види се као да је над Европом експлодирала кобалтна бомба.

Ово застрашујуће блиставоплаво светло није нанело никакву штету. У ствари, никада са Земље не бисмо ни успели да приметимо да се то дешава.

Овај кадар показује крајње безопасну појаву која се назива „пролазни светлосни догађај" – појава слична муњи која је усмерена ка горњим слојевима атмосфере.

Позната је и као горњоатмосферска муња, пролазни атмосферски феномен који се дешава током олујног невремена, али у далеко вишим слојевима атмосфере. Иако је у питању појава слична муњи, ипак функционише по мало другачијем принципу.

Постоје „плави млазеви", који се дешавају ниже у стратосфери, а покрећу их муње. Ако се осветљење шири кроз негативно наелектрисано (горње) подручје олујних облака пре него што прође кроз позитивно подручје испод, муња се простире према горе, и изазива плави млаз палећи молекуле азота.

Затим, постоје и црвени спрајтови – стратосферска/мезосферна узнемирења која проистичу из интензивног наелектрисања олује (SPRITES: Stratospheric/mesospheric Perturbations Resulting from Intense Thunderstorm Electrification) – електрична пражњења која често сијају црвено, јављају се високо изнад области са грмљавином, а изазвана су сметњама испод муње и бацају благо пригушену црвену светлост у јоносферу (ELVES:Emission of Light and Very Low Frequency perturbations due to Electromagnetic Pulse Sources).

Држећи се теме, постоје и тролси (Transient Red Optical Luminous Lineaments) који се јављају након јаких спрајтова, као и пиксизи (Pixies) и појаве које су научници назвали духови (GHOSTS).

„Оно што је задивљујуће код ове муње јесте то што су до пре неколико деценија о њима причали само пилоти који су имали прилике да их уоче, а научници нису веровали да тако нешто уопште постоји“, објашњава Песке у опису фотографије.

„За само неколико година од тада успели смо да откријемо све ове појаве које вероватно утичу и на нашу климу“, додаје астронаут Европске свемирске агенције.

Иако Песке није објаснио коју конкретну врсту светлећег догађаја видимо на фотографији, његова слика можда приказује „плави стартер“.

Ове појаве је посебно тешко забележити са Земље јер се дешавају јако високо на небу и увек су заклоњени олујним облацима. Осим тога, ова појава обично траје само неколико милисекунди или, у најбољем случају, неколико секунди.

Имајући све то у виду, Међународна свемирска станица је изузетно повољно место за праћење и проналажење ових појава, посебно ако непрекидно бележе збивања на Земљи.

Занимљиво је и да Земља није једино место на коме се дешавају овакве светлосне појаве, а истраживачи су прошле године открили да се на Јупитеру појављују и „плави спрајтови“.

„Свемирска станица је изузетно погодна за праћење ових појава јер лети изнад екватора где има највише олуја“, наводи Песке, али и додаје да постоји посебан пројекат „Коламбус“ који се бави само овим светлосним појавама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво