Читај ми!

Ако мушкарац жени понесе кофер, да ли је то сексистичко потцењивање њених способности

Ако мушкарац понуди жени да јој помогне при ношењу тешког кофера или да паралелно паркира аутомобил, шта би она требало да помисли о томе? Да је то безазлен чин љубазности или сексистичко потцењивање њене снаге и способности? Социјални психолози који такво понашање описују као „добронамерни сексизам“ чврсто подржавају друго гледиште. Међутим, истраживачи су открили и парадокс: жене су наклоњеније мушкарцима чије би се понашање могло описати као „добронамерно сексистичко“.

Прикривено деловање

Неки кажу да жене једноставно не примећују на које их све начине угрожава тзв. беневолентни сексизам јер су поласкане том врстом љубазности. Психолози чак сугеришу да је доброћудни сексизам штетнији од отворено непријатељског сексизма због своје прикривености, јер делује као „вук у јагњећој кожи".

Социјални психолози Пелин Гал са Државног универзитета у Ајови и Том Р. Купфер са Универзитета Фраје у Амстердаму посумњали су у наведене закључке. Зар жене нису довољно промућурне да примете када је мушкарац снисходљив, питали су се.

„Ниједно претходно истраживање није испитало да ли жене заиста не препознају да добронамерни сексизам може да их поткопава и третира покровитељски. С обзиром на наше искуство у еволуционој теорији, такође нас је занимало да ли је овакво понашање ипак привлачно, јер показује спремност потенцијалног партнера да уложи у жену и њено потомство. Зато смо спровели низ студија како бисмо додатно истражили колико су женама привлачни добронамерни сексисти."

Погубни ефекти

Концепт добронамерног сексизма први пут је развијен 1996. године. Његови творци сматрају да ставови попут „мушкарци би требало да воле и штите жене" (или да им отварају врата аутомобила) приказују жене као мање способне и зависне од мушке помоћи. Према њиховом мишљењу, на тај начин добронамерни сексизам суптилно подрива родну равноправност.

Од тада су се социјални психолози трудили да документују погубне ефекте доброћудног сексизма. Према студијама, жене које пристану на такво понашање с временом све више зависе од мушке помоћи. Спремније су да дозволе мушкарцима да им кажу шта могу, а шта не могу да раде, мање су амбициозне и не постижу тако добре резултате на послу и на когнитивним тестовима.

Улога еволуције

Када се сагледају ове документоване негативне стране, намеће се питање – зашто жене и даље привлаче доброћудни сексисти? Одговор би могао бити у ономе што еволуциони биолози називају „теоријом родитељског улагања".

Док се мушкарци могу успешно размножавати обезбеђујући неколико полних ћелија, репродуктивни успех жене везан је за њену способност да месецима носи трудноћу и да лучи млеко.

Гледано кроз историју, способност жене да одабере партнера који је кадар и вољан да помогне у том процесу – тако што ће обезбедити храну или заштиту од нападача – повећавала је њен репродуктивни успех.

Дакле, еволуција је обликовала психологију жене тако да даје предност партнерима чије особине и понашање откривају спремност да се посвете. Јака телесна грађа потенцијалног партнера (а данас његова материјална ситуираност) указује на то да поседује ту способност. А отварање врата или нуђење капута – значе да би могао имати жељени карактер.

Мишљење жена

У свом истраживању Галова и Купфер испитивали су више од 700 жена, доби од 18 до 73 године. Тражили су од њих да прочитају профиле мушкараца који су изразили ставове или имали гестове који би се могли описати као доброћудно сексистички, попут давања свог капута или нуђења помоћи при ношењу тешких кутија. Истраживачи су онда тражили од учесница да оцене привлачност тих мушкараца; спремност да заштите, обезбеде и да се обавежу; као и вероватноћу да их третирају с висине.

Налази њихове студије потврдили су да жене заиста мисле да се мушкарци са благонаклоним сексизмом више понашају покровитељски и да ће вероватније подривати своје партнерке. Али су такође открили да их – упркос потенцијалним замкама – испитанице сматрају привлачнијима. У својим одговорима оцениле су да је већа вероватноћа да ће такви мушкарци штитити жену, обезбедити је и обавезати јој се.

Став феминисткиња

Научници су се запитали да ли се ови налази могу применити само на жене којима су прихватљиве традиционалне родне улоге. Да би отклонили ту могућност, покренули су анкету којом су покушали да утврде степен феминизма, тј. у којој мери учеснице имају феминистичке ставове. Навели су их да искажу колико се слажу са изјавама попут: Жена не би смела да дозволи да јој рађање и одгајање деце стану на пут каријери ако је жели.

„Открили смо да су изразите феминисткиње више од традиционалних жена оцениле мушкарце као покровитељски настројене и подривајуће. Али и њима су такви мушкарци били привлачнији", приметили су психолози. Мане је надјачала спремност мушкараца да се посвете. Чини се да чак и убеђене феминисткиње преферирају каваљера који плаћа рачун на првом састанку.

Закључци и нова питања

Научници сматрају да би у ово време затегнутих родних односа њихова открића могла пружити сигурност како женама које су збуњене и не знају шта да мисле о мушкарцима који се понашају каваљерски, тако и добронамерним мушкарцима који се питају треба ли да промене своје понашање према женама.

И даље остаје неколико занимљивих питања. Да ли добронамерни сексизам увек поткопава жене? То може зависити од контекста. Мушкарац који превише помаже колегиници на покровитељски начин могао би умањити њену способност да делује професионално и компетентно. С друге стране, тешко је видети штетну страну тога да се помогне жени кад помера тешки намештај.

Разумевање ових нијанси може помоћи да се смање негативни ефекти доброћудног сексизма, а да жене при том не морају да одбију истински добре ствари које може донети такво понашање.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво