Ноћ истраживача: павиљон за научна истраживања

Током Ноћи истраживача, у петак, 24. септембра, Центар за промоцију науке организује научну шетњу на Београдској тврђави, од 16 до 20 часова.

Музички павиљон на Келемегдану, данас се претвара у Павиљон за научна истраживања, и креће на замишљено путовање кроз добро познате стазе тврђаве истражујући биљни и животињски свет и геологију.

Посетиоци ће бити у прилици да доживе Београдску тврђаву на другачији начин: истраживаће прошлост, садашњост и будућност, кроз игру, шетњу и дизајн.

Са жељом да се што више посетилаца укључи у изазове са којима се истраживачи и истраживачице сусрећу сваког дана, кроз иновативан концепт „грађанске науке" (енг. citizen science), који подразумева да посетиоци заједно са истраживачима могу да приступе одређеном проблему кроз прикупљање и анализирање података, као и интерпретацију самих резултата, након прикупљених података, у павиљону ће настати мапа биодиверзитета Калемегдана, а на основу добијених резултата ђе се осмишљавати даље и акције деловања.

У паузама од научне шетње посетици Ноћи истраживача моћи ће да играју  и „Не љути се човече", посебну варијанту игре која је развијена у оквиру Мејкерс спејса Центра за промоцију науке.

Аутор и дизајнер игре је Бојан Драгутиновић. Игра је инспирисана простором Београдске тврђаве, те је  одатле подлога за игру шестоугаона и садржи шест чувених капија. Игра ће вас подсетити на игру коју познајете из детињства, али је заправо комплекснија. Циљ је довести све фигурице са почетног положаја до њихових места на цитадели, крећући се пољима у смеру назначеном стрелицама на табли.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво