Читај ми!

Почиње Европска ноћ истраживача

12. Европска ноћ истраживача биће одржана 24. септембра под слоганом „Озелени науком“, а Центар за промоцију науке у сарадњи са научним клубовима из Србије припремио је бројне садржаје за посетиоце свих узраста.

И ове године, последњег петка у септембру, више стотина српских научница и научника из једанаест градова и места широм земље одлучило је да одговори на још једну, дванаесту Европску ноћ истраживача у Србији.

Разоткривајући научне теорије и експерименте, водећи посетиоце на путовање у далеку прошлост, али и блиску будућност, и приказујући изблиза како изгледају путеви научника и истраживача, Европска ноћ истраживача ове године одржаће се под слоганом „Озелени науком“.

Научна аванантура биће организована у Београду, Новом Саду, Суботици, Шапцу, Kикинди, Нишу, Kрагујевцу, Лесковцу, Горњем Милановцу, Kрушевцу и Мокрину...

Попут својеврсне Недеље истраживача, дружење је почело још 20. септембра, у научним клубовима Kикинда и Шабац, а током целе недеље научни тимови откриваће посетиоцима како се стиже до учионица под отвореним небом, шта значи здрава храна, али и како се најбрже и најбоље учи од вршњака.

Научни клуб Шабац тако најављује радионицу „Робот који прати сунце“ у којој ће нагласити зашто је у техничким наукама битан слоган „Уради сам“. С друге стране, Kикинда радозналце води на Толингеров пут, указујући на значај и повезаност музике и науке, као и Толингеров неизоставни допринос развоју музичког живота у Kикинди с краја 19. века.

У Београду ће научна забава бити одржана у петак и суботу, 24. и 25. септембра, а програм ће реализовати Центар за промоцију науке и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Петак је резервисан за истраживање Београдске тврђаве и њену бурну геолошку прошлост, али и разноврсни биљни и животињски свет. Са сарадницима геолозима, радозналци ће сазнати који се то камен из средњовековног доба налази на Kалемегдану, а који кречњак је део спруда који се пружа са најлепше тачке Београдске тврђаве.

Након прикупљених података, у њиховом павиљону приступиће се изради мапа биодиверзитета Kалемегдана, а на основу добијених резултата осмишљавати и акције деловања. У паузама научне шетње они најзнатижељнији моћи ће да се опробају у игрању јединствене варијанте популарне игре „Не љути се човече“.

Реч је о верзији која је развијена у Мејкерс спејсу Научног клуба Београд, а инспирисана је управо Београдском тврђавом. Субота је резервисана за Тржни центар БИГ, где ће посетиоце сачекати низ интерактивних експеримената.

Да ли су нам шећери пријатељи или непријатељи, како да направите свог мутанта и ко су заправо чистачи наших река, само су нека од питања на која ће малишани заједно са научницима тражити одговоре.

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма Хоризонт 2020, који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Kири“. Овогодишња манифестација у Србији се реализује кроз један пројекат.

Пројекат „ReConNeCt Restart 3“ (Research, Connections, Networks and Culture) води Kреативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери на овом пројекту су Универзитет у Новом Саду, Удружење научних комуникатора - НАУKОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија Суботица.

Све информације о садржајима и дешавањима овогодишње Европске ноћи истраживача могуће је проверити на сајту nocistrazivaca.rs 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво