Читај ми!

Ефекти плацеба су запањујући, али не би се требало превише ослањати на њих

Плацебо је једна од највећих научних мистерија. Таблета која заправо није лек, захвањујући неким чудним медицинским механизмима то постаје. Постојање плацебо ефекта више нико не оспорава, али само зато што повремено доноси неочекиване исходе, не значи да треба прецењивати његову моћ, упозоравају стручњаци.

Запажања о плацебо ефекту могу се пратити до 18. века, а углед плацеба је од тада растао – идеја да инертни, лажни третман, који пацијент несвесно узима, понекад може пружити терапеутске ефекте попут правих лекова.

Та репутација је углавном поткопана, кажу професор Крис Махер и његове колеге са Универзитета у Сиднеју, напомињући да ако помно проучимо већи део доказа, плацебо има ефекта у врло скромном распону случајева, па чак и онда само у мањини.

„У једном истраживању су размотрена 234 случаја и закључено је да, генерално, плацебо не производи неке велике здравствене користи, осим неких мањих и прилично недоследних ефеката на стање пацијената које су они сами пријављивали, попут мањег интензитета бола или изостанка мучнине“, објашњавају истраживачи.

Међутим, не заступају сви ово гледиште.

У последње време, поједини стручњаци предлажу да би вредело истражити могућности плацебо ефекта у медицинској терапији, тако што би се рачунало на његов ефекат у клиничкој пракси.

Међутим, професор Махер и његове колеге упозоравају да бројни експерименти који су испитивали плацебо ефекат имају значајна ограничења која треба имати на уму – попут веома малог броја испитаника у узорку, или имају мањкавости у поступку истраживања који не дају јаке доказе или могућности практичне примене.

На пример, у појединим истраживањима пацијенти су више пута припремани на ефикасност плацеба током дужег временског периода, што не би било изводљиво током типичног кратког трајања клиничког третмана.

Нико не спори да плацебо ефекат није нешто што се може регистровати, али све док постоје чврсти докази који говоре другачије, плацебо не би смео да има места у клиничкој пракси, сматрају аутори окупљени око професора Махера.

Плацебо је и даље важан за клиничка испитивања јер нам помаже да увидимо заблуде и, самим тим, избегнемо погрешне закључке.

„Уколико насумично рачунамо на њега, плацебо ће дати веома мале ефекте на здравље пацијента у односу на прави третман. Зато би било боље ослонити се на третмане за које имамо необориве доказе о њиховој делотворности“, закључују истраживачи са Универзитета у Сиднеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво