Читај ми!

Агресивне, стидљиве, сналажљиве, прорачунате… И веверице имају личност

Веверице имају особине личности сличне човеку, тврди се у новој студији Калифорнијског универзитета у Дејвису, за коју се наводи да је први научни рад који је документовао „личност” тих животиња.

Агресивне, стидљиве, сналажљиве, прорачунате… И веверице имају личност Агресивне, стидљиве, сналажљиве, прорачунате… И веверице имају личност

Свако ко је посматрао веверице како скупљају и лупају орахе или лешнике могао је да претпостави да су друштвене и сналажљиве животиње. Сада су истраживачи животиња у Калифорнији открили особине личности налик људским, и то баш код веверица.

Студија је објављена овог месеца у часопису Animal Behavior, а њени аутори тврде да је то први истраживачки рад који је анализирао „личности веверица" које живе у западном делу САД и Канади.

Истраживање је укључивало низ научних тестова на глодарима, као што је посматрање тога како реагују на слику у огледалу, али и физичко приближавање веверицама у дивљини.

Подаци прикупљени током трогодишњег периода довели су аналитичаре до закључка да су смелије и активније веверице покривале више терена и да су биле успешније у прикупљању хране него оне „стидљивије", мање активне.

Агресивније веверице имале су и већи приступ предметима, нпр. камењу, којима могу да се бране од предатора, открила је студија.

„Чињеница да веверице имају личност можда не изгледа изненађујуће", наводи се у уводу у студију на веб-страници Универзитета у Дејвису.

„Али научно подручје истраживања личност животиња релативно је младо, као и тврдње о узрочно-последичним везама", наводе истраживачи.

На пример, храбрије, агресивније веверице могу да пронађу више хране или да бране већу територију, међутим, њихово ризично понашање може их учинити и рањивијима и изложенијима ризицима.

Кампус Универзитета у Дејвису, дом је великог броја обичних веверица које се често виђају на дрвећу, а ту су и друге врсте животиња.

Водећи аутор нове студије Џеклин Алајперти и њене колеге истраживачи, користили су и овакво окружење за прикупљање података, а иначе се број студија о понашању веверица стално увећава.

„Линија прорачунатости код личности животиње може бити посебно важно откриће када се предвиђају одговори дивљих животиња на нове услове, попут промена или уништавања станишта услед људских активности", рекла је Алајперти.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво