Читај ми!

Научници први пут успели да уоче светлост са друге стране црне рупе

Научници су успели да уоче светлост са друге стране црне рупе што звучи не само тешко, већ и немогуће, с обзиром на чињеницу да црне рупе прождиру светлост када им се приближи, што овај подухват чини још невероватнијим.

Научници у су у новом истраживању одлучили да прате необичан ефекат када светлост „одјекује“ око црне рупе. До открића светлости с друге стране црне рупе се дошло пошто су научници прегледали снимке икс зрака које је у свемир избацила супермасивна црна рупа која се налази у средишту галаксије удаљене 800 милиона светлосних година од нас.

Ти икс зраци су се кретали по веома чудном обрасцу: после светлих, пламтећих икс зрака, појавили би се мањи, потпуно других „боја“ него они видљивији.

На снимцима је изгледало као да се ти икс зраци рефлектују са друге стране црне рупе, напомиње астрофизичар Ден Вилкинс са Универзитета Станфорд. Али и та појава би деловала веома необично, с обзиром на то да су црне рупе познате по томе да прождиру светлост, а не да су извор светлости.

„Свако светло које уђе у црну рупу не излази, што значи да не би требало да видимо било шта иза црне рупе“, наводи Вилкинс у свом раду.

Али ту је и друга, мање позната карактеристика црних рупа зашто је могуће видети икс зраке.

„Разлог зашто то видимо је тај што та црна рупа искривљује простор, савија светлост и увија магнетна поља око себе“, објашњава Вилкинс.

То да се са друге стране црне рупе може открити светлост предвидела је Ајнштајнова теорија опште релативности. Али то заправо никада до сада није забележено, и ово је први пут да је примећено како светлост директно долази иза црне рупе.

Истраживање је започето с мало другачијим циљем проучавања светлости која се формира око црне рупе: короне која се обавија око ње док рупа усисава материју у себе. Та корона је један од најсјајнијих континуираних извора светлости у свемиру, која избацује икс зраке који се затим користе за анализу саме црне рупе.

Истраживачи мисле да корона настаје када гас упадне у црну рупу и загреје се до температуре од милион степени. То је тако висока температура која доводи до тога да се електрони отргну из атома и формирају огромна лучна и вртложна магнетна поља која се распадају.

„Ово магнетно поље које се веже, а затим се приближи црној рупи, загрева све око себе и производи те електроне велике енергије који затим производе икс зраке“, наводи Вилкинс.

Али ти мањи одбљесци су изненадили научнике – па су наставили са истраживањем чије резултате су објавили, као и податак да су успели да забележе приву праву светлост с друге стране црне рупе.

„Неколико година сам градио теоријска предвиђања како се ови одјеци светлости појављују“, наводи астрофизичар. „Већ сам их видео у теорији коју сам развијао, па сам, кад су забележени на снимцима телескопа, могао да откријем везу“, закључује Вилкинс.

Студија ‘Light bending and X-ray echoes from behind a supermassive black hole' објављена је у часопису Нејчр.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво