Читај ми!

Поуздана ИТ инфраструктура је кључ успешног пословања у доба пандемије

Kолико је важно имати поуздану ИТ инфраструктуру у сваком пословном окружењу, поготово у време пандемије? Одговоре на све недоумице у вези са пословањем на даљину, као и предвиђање у ком ће се смеру оно одвијати од јесени, дао нам је Иван Симовић, ИТ стручњака домаће компаније Coming Computer Engineering.

Из искуства претходне године, које софтвере и сервисе су имале компаније које су са најмање последица прошле кроз ковид кризу просле године?

„Kада причамо о информационим технологијама, оно што се показало као најважнија ставка за успешно пословање јесте поуздана ИТ инфраструктура. Под тим подразумевамо безбедност као и подршку партнерских фирми које раде на одржавању целокупног система, како хардвера, тако и софтвера“, каже Иван.

Он наглашава да су компаније које су у кратком временском року одабрале поуздану и једноставну платформу за колаборацију, биле у великој предности јер су за кратак временски период успеле да организују рад од куће.

Свим средњим и великим компанијама, био је неопходан ЕРП за управљање и контролу над ресурсима. Kолико је ЕРП у том тренутку био важан, говори и то да су компаније које су одлагале имплементацију ЕРП-а прошле године, након преласка на ковид режим, одлучиле да хитно приступе увођењу.

Клауд технологија је много помогла компанијама јер су одржавање својих сервиса препустили компанијама чија је то основна делатност, а они могли да се баве својим бизнисом, при чему су били сигурни у то да ће сви сервиси бити доступни.

„Kада схватите да не зависите од физичке локације да би приступили свакодневној документацији, када вам за оперативни рад није потребна канцеларија, већ интернет конекција и рачунар или телефон, у знатној сте предности у односу на конкуренцију. Kомпаније које су у свом пословању користиле неку врсту документ менаџмент система, биле су корак испред других компанија“, каже Иван.

Kакав начин пословања можемо очекивати од септембра? Наш саговорник тврди да је ситуација је крајње неизвесна.

„Светске прогнозе су такве да се од септембра очекује нови талас пандемије. У складу с тим, верујемо да се будући период неће много разликовати од протеклог. Морамо бити спремни на такав сценарио, те се на време припремити на поновни рад од куће, онлине састанке, комуникацију са партнерима и клијентима“, каже он.

Протекла година нам је показала да морамо на време бити спремни за различите услове пословања и да не смемо препуштати ствари случају. Претпоставља се неки хибридни начин пословања, у оквиру којег ће делови компанија радити од куће, а други делови из канцеларија.

„Значајна ће бити и способност адаптације компанија на нове околности, а то подразумева честе промене радног окружења (од куће или из канцеларије) вероватно на недељном нивоу. Kомпаније са више дигитализованих процеса ће лакше проћи кроз изазовну јесен која нас очекује“, тврди Иван.

Kолико је успешан такозвани хибридни начин пословања? Овакав начин пословања има своје предности. Запослени добијају прилику да организују своје време на најбољи могући начин и ускладе своје приватне и пословне обавезе, као и афинитете за рад од куће или канцеларије.

„На нашем примеру се показало да је овакав начин пословања допринео томе да продуктивност расте. Са друге стране, компаније су се окренуле онлајн састанцима, па сада много брже можемо организовати и одржати разне обуке, презентације и слично. Да би све то функционисало на прави начин, потребни су софтверски алати који то омогућавају. Kада постоји начин да се посао заврши успешно, локација са које се посао обавља престаје да буде важна“, каже Иван.

Kолико је временски неопходно да би се компанија дигитално трансформисала и да ли је тај процес могуће заврсити до Септембра?

„Незахвално је лицитирати време потребно за дигиталну трансформацију једне компаније. Дигитализација није једнократан посао, то је процес који се одвија неки временски период, али битно је за почетак препознати кључне тачке пословања и кренути у њихову транзицију“, закључује наш саговорник.

Ова компанија у оквиру своје експертизе има могућност да, у случају да постоји потреба као што је била криза са корона вирусом, брзо препозна критичне тачке и брзо их дигитализује, како би пословни процеси били унапређени или не би били угрожени неким ванредним догађајем.

И ако септембар делује као изузетно кратак рок, постоје процеси који могу да нас припреме за евенуталну кризу у обављању свакодневних дужности од јесени. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво