Читај ми!

Гравитација Месеца проузроковаће обилније поплаве, упозоравају стручњаци Насе

Већ сада многи градови приобалног подручја Сједињених Држава имају проблема са поплавама које настају због високе плиме, а стручњаци Насе предвиђају да ће од средине 2030-их проблеми бити већи и због раста нивоа мора и због Месечевог циклуса.

Према новом истраживању, за десетак година почеће периодичне поплаве на сваких месец дана или чешће, у зависности од положаја Месеца, Земље и Сунца.

Када се Месец, Земља и Сунце међусобно нађу у одређеном положају, њихово гравитационо привлачење делује на океане, те би се приобални градови ускоро могли суочити са поплавама које ће се догађати сваки други дан, наводе стручњаци Насе.

„Ниско позиционирана подручја која се налазе у близини мора све више су изложена ризику од поплава, а то ће се само погоршавати. Комбинација гравитационог привлачења Месеца, раста нивоа мора и климатских промена проузроковаће још обилније поплаве на обалама Сједињених Држава, али и широм света“, наглашава Бил Нелсон, руководилац Насе.

Како Месец утиче на ниво мора

Одговор лежи у научно познатом феномену да Месец сваких 18,6 година пролази кроз циклус мале промене орбите која се назива Месечево мировање. Ова појава је први пут забележена 1728. године.

Месец свакодневно утиче на појаву плиме и осеке, али утицај његове гравитационе силе није сваке године једнак, јер током периода од 18,6 година мења орбиту и свој положај у односу на Земљу. Зато се ове промене одражавају на плиму и осеку.

У првој половини овог циклуса Месец проузрокује плиму која је нижа од просека и осеку која је већа. У другој половини плима се повећава, а осека смањује. Захваљујући оваквим лунарним циклусима који трају 18,6 година не долази до раста нивоа мора, док се у наредним то дешава.

Међутим, с обзиром на глобални раст нивоа мора, плиме постају све веће и зато ће ускоро бити све више проблема са поплавама.

Месец улази у фазу циклуса у којој се плиме појачавају, али то за сада не проузрокује веће поплаве. Међутим, средином 2030-их, уз глобални раст нивоа мора, плимни таласи ће угрозити готово све приобалне области, наводе из Насе.    

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво