Читај ми!

Јаје старо 1.000 година, пронађено у септичкој јами у Израелу

Кокошје јаје старо 1.000 година, једно је од најстаријих икада пронађених у Израелу. Пошто је љуска била благо напукла, већина садржаја је исцурила, али део жуманца је још у јајету, што ће омогућити даље анализе.

Израелски археолози су током ископавања у граду Дафна, пронашли кокошје јаје старо 1.000 година. „Ово је веома ретко откриће и у Израелу и у свету. Занимљиво је пронаћи фрагменте јајета, али пронаћи цело јаје је јединствено откриће. Пошто је унутрашњост љуске у одличном стању, археолозима ће бити лакше да проучавају пронађени материјал и извуку ДНК", истакао је археолог Ли Пери Гал.

 

Фрагменти љуске јајета из ранијих периода пронађени су у Давидовом граду у Јерусалиму и у Цезареји и Аполонији.

Комплетно јаје је ископано у огромном индустријском комплексу који датира из византијског периода од 4. до 7. века п.н.е. Унутар локације археолози су пронашли септичку јаму из исламског периода и на њихово изненађење унутра су приметили необичан предмет.

„Претпоставља се да је јаје очувано због услова у којима је пронађено, у септичкој јами која садржи мекани људски отпад који га је сачувао. Чак и данас јаја ретко опстају у картонима супермаркета. Невероватно је помислити да је ово откриће старо 1000 година", рекла је Ала Нагорски, археолог и директорка археолошких ископавања.

"Пилићи су у југоисточној Азији припитомљени пре око 6.000 година, али су тек касније коришћени у људској исхрани. Првобитно су коришћени у борбама, даривани краљевима, а неки лепши примерци били су у древним зоолошким вртовима. Требало им је времена да уђу у људску исхрану", рекао је Ли Пери Гал.

Докази о гајењу пилића пронађени су први пут у хеленистичком налазишту Мареша у Израелу, које је старо 2.300 година.

Пилетина је представљала важан део прехране старих Јевреја, а касније и старих муслимана, који нису могли да једу свињетину.

„Породицама је била потребна готова замена за протеин која не захтева хлађење и конзервирање, а пронашли су је у јајима и пилећем месу", рекао је Пери Гал.

Јаје пронађено у Дафни је пукло када је узето са локације, али је враћено у првобитно стање у лабораторији за органску храну.

У септичкој јами пронађени су и неки други предмети, укључујући три коштане лутке.

Ископавања су изведена у оквиру пројекта изградње новог насеља у Дафни, јер израелски закон захтева да сви грађевински пројекти буду праћени ископавањем.  

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво