Читај ми!

Код Малог Зворника археолози открили град из доба цара Јустинијана

У Малом Зворнику у току су археолошка истраживања на локалитету Орловине започета 2013. године. Према тврдњама стручњака, Орловине су после Царичиног града други по значају локалитет у Србији који сведочи о животу у време владавине цара Јустинијана.

Густа шума вековима је скривала византијски град за који се верује да је у 6. веку био већи него што је Мали Зворник данас. Где год археолози потраже појаве се камени блокови, али и делови керамике, као и зуби животињског порекла. За конзервацију и посете туриста најпре ће бити спремна црква.

„Овде је истражена већим делом рановизантијска базилика, велика црква која је дугачка 30 метара што је сврстава међу веће на нашем простору и која је јако добро очувана посебно у  олтарском делу где су сачувани и остаци зидног сликарства“, наводи Радивоје Арсић, арехеолог из Завода за заштиту споменика културе.

Да су зидине део утврђења знало се од давнина, али су археолошка истраживања изненадила и саме стручњаке. Откривени су и резервоари за воду, делови градских капија и куле утврђења.

„Ово је изузетно значајно откриће, не само за овај наш регион већ и за Србију у целини, јер се овде налазимо на месту једног заборављеног града који је, према неким претпоставкама, имао површину од 15 хектара, али оно што смо ми премерили у скорије време радећи на одлуци за проглашење споменик културе, он има близу 40 хектара“, додаје Арсић.

У Општини Мали Зворник кажу да је у интересу да се локалитет сачува, заштити и представи читавој јавности Србије.

„Све финансира Општина Мали Зворник, негде око осам и нешто милиона динара и онда ћемо ту да понудимо за туристе, туристичку понуду, али то је само један део, један сегмент овог рада“, напомиње Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник.

У плану је да се туристима приступачним учине и видиковци на археолошком налазишту одакле се пружа поглед на Зворничко језеро и Републику Српску.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво