Читај ми!

У Швајцарској се отвара банка опасних вируса

Светска здравствена организација (СЗО) и Швајцарска потписале су пре неколико дана уговор на основу кога ће та земља бити домаћин Светској банци вируса, лабораторији где ће се чувати и проучавати основни патогени агенси који су узрочници тешких болести, укључујући и коронавирус, који је изазвао светску пандемију.

Италијански медији пренели су вест о томе да ће град Шпиц бити седиште Светске банке опасних вируса, који ће бити каталогизирани као потенцијално опасни по опште здравље, попут ковида 19 и еболе. Уговор су у Женеви потписали швајцарски министар здравља Алан Барсе и генерални секретар СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

Градић Шпиц има 15.000 становника и налази се на језеру Тун, у кантону Берн, а седиште банке вируса биће смештено у постојећој Савезној лабораторији. Ту се већ налази и Центар за испитивање неконвенционалног оружја, попут хемијских и бојних отрова, а 2018. године је била и центар шпијунске афере, повезане са случајем „Скрипаљ“, у којој су ухапшена два руска тајна агента.

Министар Берсе је нагласио да се Швајцарска кандидовала за седиште банке вируса управо зато јер је пандемија ковида 19 показала да не постоји довољно знања и компетентности на светском нивоу у суочавању са овако ванредним ситуацијама. Заузврат, Швајцарска тражи од свих чланова Светске здравствене организације ресурсе и особље које ће гарантовати рад „Био-лаба“ у Шпицу, као и строге безбедносне мере.

На челу ове банке вируса биће Марк Кадиш, тренутни директор лабораторије у Шпицу, коме је СЗО већ поверила на чување патогене агенсе потенцијално опасне по јавно здравље, који су стигли из сваког кутка земаљске кугле.

Управо је Кадиш тврдио да пандемија САРС-КоВ-2 није најгора која би могла да задеси планету наредних година. „Уколико би наредна пандемија погодила радно способно становништво, што се економске стране тиче, цео свет би доживео крах.“

Зашто је потребна банка вируса

Ова банка вируса организује се ради сарадње међу државама како би могле да много брже и ефикасније интервенишу уколико би поново дошло до сличне ситуације попут ове са ковидом 19. „То је једна врста превенције", каже Кадиш и додаје: „Јер ако би се овако нешто поново догодило, не би свака земља могла да самостално реагује и потребна је сарадња на глобалном нивоу.“

Колико је безбедна оваква лабораторија

Ова лабораторија, на чијем је оснивању инсистирала СЗО, представљала би организован систем непрекидне и сталне размене информација свих земаља, на добровољном нивоу. Све ово би требало да функционише на начин који грађане неће довести у опасност и неће бити потребно увести превентивне мере сигурности за сваког човека понаособ. Лабораторија у Шпицу је лабораторија која је, управо зато што је доказала да већ годинама успева да чува неконвенционално хемијско и биолошко оружје, у стању да управља и оваквом лабораторијом, тврди Марк Кадиш.

Да ли је могуће да се понови инцидент из Вухана

На питања која алудирају на поједине тврдње да је вирус изашао из лабораторије у Вухану, намерно или грешком, директор лабораторије у Шпицу радије не одговора. Кадиш је само кратко рекао да његова екипа није учествовала у истраживањима везаним за лабораторију у Вухану, тако да он на то нема коментар.

Зашто баш Швајцарска

Више разлога је довело до тога да баш Швајцарска буде изабрана као седиште овакве лабораторије – међународна политичка неутралност, као и то што је у њој седиште и других великих међународних организација.

Лабораторија у Шпицу је отворена почетком 20. века као лабораторија у којој су се производили бојни отрови за швајцарску војску током Првог светског рата. Касније је постала „Био-лаб“ који сарађује са Уједињеним нацијама, Агенцијом за атомску енергију, Агенцијом за контролу хемијског оружја, Црвеним крстом. Управо је у овој лабораторији потврђено коришћење хемијског оружја у иранско-ирачком рату осамдесетих година и у грађанском рату у Сирији.

Шпијунска афера

Овај мирни градић на обали језера Тун, 2018. године је био центар међународне шпијунске афере. Наиме, лабораторија је требало да анализира узроке тровања Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије, бившег руског шпијуна који је убијен у Великој Британији гасом „новичок“ скривеним у бочици парфема.

У Холандији су 2018. године ухапшена два руска агента оптужена да су покушала да изврше информатичку провалу у компјутер „Био-лаба“ не би ли украли детаље о истрази.

Након што су медији објавили ту вест, Швајцарска тајна служба је потврдила да су колеге из Холандије и Британије омогућили да се спрече илегалне акције против ове швајцарске лабораторије, иако није изричито поменуто да је то била лабораторија у Шпицу, преносе италијански медији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво