Читај ми!

Ђус стигао у Холандију због кључних тестова за лет до Јупитера

Кључна фаза тестирања летелице Ђус почиње у свемирском симулатору у Холандији како би се летелица припремила за путовање и истраживање Јупитера и његових природних сателита.

Истраживач Јупитерових ледених месеца (Jupiter Icy Moons Explorer - Juice, тј. Ђус), летелица Европске агенције за истраживање свемира (Еса) ушла је у фазу развоја која садржи низ тестова кључних за правилно функционисање у тешким условима у свемиру, преноси Гардијан.

Након што је састављен у „Ербасовом“ центру за развој и производњу сателита и свемирских летелица у Немачкој, Ђус је пребачен у Есин Центар за свемирска истраживања и технологију (ESTEC) у Холандији, где се припрема за улазак у Велики свемирски симулатор.

Када летелица тешка 6,2 тоне буде у симулатору, ваздух ће се испумпати из коморе да би се имитирали услови вакуума у свемиру.

Тада ће Ђус бити излагамн ниским и високим температурама на какве се очекује да ће наилазити на свом путовању кроз Сунчев систем све до Јупитера, који је пет пута удаљенији од Сунца од Земље.

Предвиђено је да испитивања трају 31 дан. Након тога, Ђус ће бити пребачен у француски град Тулузу на последњу рунду тестова пре поласка ка свемирској луци у Куруу, у Француској Гвајани, одакле треба да буде лансиран.

Ако све буде текло по плану, на мисију ка Јупитеру летелицу ће, у јуну 2022. године, „понети“ ракета "Ariane 5".

По доласку на Јупитер 2029. године, Ђус ће започети опсежно истраживање планете и њених месеца: Европе, Ганимеда и Калиста како би се испитали услови неопходни за настањивост.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво