Зарад правилног раста и развоја деце, родитељи покренули школицу спорта и игре за најмлађе

Инстинктивно знамо, а саветују и стручњаци, да би деца у раном узрасту требало да буду физички активна најмање три сата дневно. Деца су активнија напољу него у затвореном простору. Међутим, временске прилике, заузетост родитеља, ограничен стамбени простор, а сада и пандемија, представљају изазове савременог друштва, али и правилног развоја деце.

Управо су се са тим проблемима суочили Јелена и Жарко, родитељи четворо малишана - трогодишњих тројки и маленог Уроша, који је у октобру прославио први рођендан. Пратећи потребе своје четворо деце, спонтано су на Новом Београду покренули школицу спорта „Блок".

Јелена, мастер професор физичког васпитања и њен супруг Жарко, такође професор физичког васпитања, већ десет година свакодневно раде с децом у основним школама. Поседују велико искуство, а изнад свега, разумеју дечје потребе.

„Убрзо су нам се придружили и другари из вртића у коме су наша деца, као и малишани из краја. Због интересовања родитеља и малишана из краја, школица тренутно ради у четири термина", каже Јелена Недељковић.

Физичка активност у најранијем детињству веома је битна за правилан раст и развој. Код малишана узраста од три до осам година, она заправо укључује активну игру и могућност да се слободно крећу и истражују. Ова школица спорта намењена је управо деци тог узраста.

Рад се одвија у малим групама како би се постигао основни циљ школице - максимално укључивање сваког појединца на часу и индивидуално праћење рада и напретка најмлађих. У првом делу часа деца се у игри загревају и различитим облицима базичног кретања савладавају препреке, у виду игралишта или полигона.

Вежбе обликовања у месту неизоставан су део часа, уз напомену да је за тај узраст потребно много анимације како би деца имала стрпљења и пажње за праћење понекад захтевнијих покрета.

Сваки час са малишанима је прича за себе, али такође, сваки час има исти циљ - упознавање деце са што више различитог кретања преко вежби из гимнастике, атлетике и игре са лоптом.

Научне студије показују да је физичка активност у раном детињству повезана са бољим физичким здрављем, што укључује правилно држање тела, јаче кости и мишићну масу, као и бољу кардиоваскуларну и респираторну функцију. Физички активни малишани ређе се суочавају са хроничним и акутним здравственим проблемима. Код њих је и значајно смањен ризик од различитих обољења, укључујући болести срца, дијабетес и гојазност. Користи физичке активности, како за децу тако и за одрасле, не односе се само на физичко здравље. Она је код најмлађих посебно важна за усавршавање моторичких способности, психолошко благостање, когнитивни развој (пажња и концентрација), социјалну компетенцију и емоционалну зрелост (контролисање емоција и понашања, самопоуздање и самопоштовање). Управо из тих разлога, физички активна деца ретко пате од депресије и других проблема везаних за ментално здравље.

„Циљ нам је да како своју, тако и другу децу која су постала чланови наше школице на Новом Београду, подстакнемо да заволе физичку активност, да уз обострано задовољство вежбамо и тако утичемо на њихов правилан раст и развој", истиче Жарко Недељковић.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво