Читај ми!

Дијагнозу депресије сада је могуће поставити анализом крви

Научници су развили нови тест крви који би анализом одређених биомаркера повезаних са поремећајима расположења могао да доведе до прецизније дијагнозе, али и лечења депресије и биполарног поремећаја.

Иако је депресија препозната вековима и погађа стотине милиона људи широм света, традиционална дијагноза се и даље заснива на клиничкој процени лекара, психолога и психијатара.

Анализе крви које се данас врше могу само додатно да поткрепе лекарску процену како би се установило да ли су симптоми депресије повезани са другим болестима, али се не користе у клиничкој пракси за објективну и независну дијагнозу самог стања. Ново истраживање којим је руководио професор Александар Б. Николеску са Универзитета у Индијани, сугерише да би тестови које су они установили могли бити веома корисни у будућности.

У новој студији, истраживачи су идентификовали 26 биомаркера – мерљивих и природних индикатора – у крви пацијената који су повезани са одређеним поремећајима расположења који се појављују код пацијената који болују од депресије, биполарног поремећаја и параноје.

„Ови биомаркери у крви могу постати веома важни алати у дијагнози поремећаја које пацијенти субјективно пријављују или слободне процене здравственог радника које нису увек поуздане“, сматра психијатар и неуронаучник Александар Б. Николеску.

„Ови тестови крви могу отворити врата за прецизно утврђивање адекватне медикаментозне терапије прилагођене сваком пацијенту, као и објективно праћење како реагује на лечење“, додаје професор.

Николеску је више година посветио развијању сличних тестова за анализу биомаркера из крви који би могли да помогну у предвиђању суицидалних намера код пацијената, дијагнозе нивоа бола и утврђивање постојања синдрома посттрауматског стреса.

У новој студији која је трајала четири године, истраживачи су радили са стотинама пацијената у Медицинском центру у Индијанаполису, спроводећи серију тестова за идентификацију и потврду биомаркера у крви који би могли бити повезани са поремећајима расположења.

Упоређујући узорке са базом података прикупљених из више од 1.600 студија из области хумане генетике, експресије гена и протеина, тим је успео да идентификује серију биомаркера повезаних са поремећајима расположења коју је свео на 26 најзначајнијих.

У завршном тесту, истраживачи су испитали још једну групу психијатријских пацијената како би утврдили да ли ових 26 идентификованих биомаркера може да укаже на расположење, депресију и манију, као и да предвиде будуће исходе.

Након што су обављене све провере, истраживачи су навели да је потврђена значајна веза 12 биомаркера са депресијом, од којих је шест повезано и са биполарним поремећајима и два која могу указати на манију.

Према истраживачима, њихов приступ прецизној медицини не само да може помоћи у утврђивању депресије и других поремећаја расположења код пацијената, већ може да помогне и у биоинформативном циљању одређених лекова који би могли најбоље да лече ова стања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво