Прелепе плаве дине Марса на Насиној фотографији

Америчка агенција за истраживање свемира објавила је фотографију која одузима дах уз објаву под називом „Плаве дине на Црвеној планети“.

Плави сафир је опеван у нашој поп-рок музици, али ако још нисте чули за плаве дине Марса сад имате прилику да видите како изгледају захваљујући Насиној фотографији. Дине окружују северну поларну капу Марса и створене су налетима ветра, пише портал Mashable

На фотографији Плаве дине на Црвеној планети приказано је подручје (80,3 степени северне ширине, 172,1 степен источне географске дужине) које је широко нешто више од 30 километара иако дине наводно заузимају површину величине државе Тексас.

Призор је снимљен инфрацрвеном камером орбитера Марсова Одисеја, названом ТХЕМИС (Thermal Emission Imaging System).

Један од најупечатљивијих аспеката фотографије су живописне боје дина. Као што се наводи у Насионом опису, различите боје на овој слици су лажне јер одговарају у ствари различитим температурама дина.

Наранџасте, жућкастонаранџасте дине, које одају утисак масивних коралних гребена, означавају топлије температуре. А плава подручја виђена у горњем левом углу слике, која подсећају на лагуне или снежне покриваче, представљају подручја са нижом температуром.

ТХЕМИС мери површинску температуру дању и ноћу, омогућавајући научницима да утврде који материјали, као што су стене, песак или прашина, постоје. Подаци овог система откривају присуство поменутих материјала на основу њиховог загревања и хлађења током марсовског дана, наводи се у образложењу Америчке агенције за истраживање свемира.

Фотографија плавих дина комбинује слике снимљене током децембра 2002. и новембра 2004. године.

У питању је само једна од историјских збирки слика приређених у част прославе 20. годишњице Одисеје.

Одисеја је лансирана из ваздухопловне станице Кејп Канаверал 7. априла 2001. године и ушла је у орбиту Марса тог октобра.

У орбити је скоро две деценије, што је чини свемирском летелицом са најдужим стажом у историји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво