Да ли су научници на прагу епохалног открића пете силе природе

Све силе које управљају нашим свакодневним искуствима, али и целим свемиром, могу се свести у само четири категорије: гравитација, електромагнетизам, јака и слаба сила. Међутим, научници су дошли до снажних доказа о постојању и пете силе која управља елементарним честицама – мионима.

Све четири природне силе које свакодневно доживљавамо одређују како сви објекти и честице у свемиру међусобно делују. На пример, гравитација чини да предмети падају на земљу, а тешки се понашају као да су залепљени за под.

Сада, физичари кажу да су пронашли могуће знаке пете основне силе природе. То епохално откриће проистекло је из истраживања спроведених у лабораторији у близини Чикага.

Према писању Би-Би-Сија, Веће за науку и технологију Уједињених нација наводи да добијени резултати „пружају снажне доказе о постојању до сада непознате субатомске честице или нове природне силе“.

Међутим, резултати експеримента „Мион ге-2“ још увек не представљају коначни доказ да нова природна сила постоји.

Вероватноћа да је резултат добијен у чикашкој лабораторији статистичка грешка износи један у 40.000. Тај ниво статистичке поузданости у науци се описује као 4.1 сигма.

Да би се откриће сматрало коначно потврђеним, неопходна је статистичка поузданост од пет сигма, што значи да је шанса да је резултат истраживања случајан износи један у три и по милиона.

Одступање од Стандардног модела

Професор Марк Ланкастер, руководилац исраживања из Велике Британије, рекао је за Би-Би-Си њус да су „Открили интеракцију миона која није у складу са Стандардним моделом“, односно тренутно општеприхваћеном теоријом која објашњава понашање елементарних честица у целом свемиру.

Истраживач са Универзитета у Манчестеру додаје и да је ово веома узбудљиво откриће, јер „Упућује на будућност у којој ћемо имати нове законе физике, нове честице и нову силу за коју до сада нисмо знали“.

Ово откриће је последње у низу обећавајућих резултата експеримената из физике честица спроведених у Сједињеним Државама, Јапану и најновијег из Великог хадронског сударача на швајцарско-француској граници.

Професор Бен Аланах са Универзитета Кембриџ, који није био укључен у ова истраживања, каже да има осећај да ће ово бити стварно.

„Током читаве научне каријере трагам за тим снагама и честицама изван онога што већ знамо, и то је то. Ово је тренутак који сам чекао и не могу да спавам јер сам превише узбуђен“, каже професор Аланах.

Како је текао експеримент

Експеримент, обављен у Фермијевој националној лабораторији за акцелерацију у Батавији, у држави Илиноис, тражи знакове нових појава у физици проучавањем понашања субатомских честица миона, негативно наелектрисаних елементарних честица које су име добиле по грчком слову ми.

Наиме, постоје субатомске честице које се састоје од још мањих честица, а постоје и оне које се не могу раставити на мање саставне делове и то су такозване, елементарне честице. Миони спадају у такве честице, налик су електронима, али су око две стотине пута теже од њих.

У експерименту „Мион ге-2“ честице су убрзавале унутар прстена промера 14 метара, а потом је на њих примењено магнетно поље. Према досада познатим законима физике, које описује поменути Стандардни модел, због магнетног поља миони би требало да трепере на одређени начин.

Међутим, научници су уочили да су миони у експерименту треперели брже од очекиваног, а та промена би могла бити узрокована силом која је потпуно непозната у науци.

Тренутно, нико не зна како делује ова потенцијално нова сила, осим што утиче на честице миона.

Да ли смо на прагу епохалног открића

Теоријски физичари верују да би могла бити повезана с досад неоткривеном субатомском честицом. Постоји више теорија о тој хипотетској честици. Једнa каже да се ради о такозваном, лептокварку, а друга да се можда ради о Z' бозону.

Прошлог месеца су физичари који су радили експеримент на Великом хадронском сударачу, описали резултате који би могли да укажу на нову честицу и силу.

Доктор Митеш Пател са Империјал колеџа у Лондону, који је био укључен у тај пројекат, напомиње да је у току права трка међу научницима како би успели да из ових експеримената извуку доказе да је у питању заиста нешто ново. Али за то ће им бити потребно још података и експеримената.

Пета основна сила могла би да помогне у објашњавању неких великих загонетки о Универзуму које су научници покушавали да одгонетну последњих деценија.

На пример, запажање да се ширење Универзума убрзавало приписано је мистериозном феномену познатом као тамна енергија. Али неки истраживачи су још раније сугерисали да би то могао бити доказ и пете природне силе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво