Читај ми!

Није шала, над Антарктиком експлодирао метеорит

Стеновити комадићи пронађени на планинском врху на истоку Антарктика указују на то да се велики метеорит распрснуо ниско у атмосфери изнад леденог континента и то пре око 430.000 година.

Честице богате никлом и магнезијумом издвојене су из шест килограма комадића стена које су научници сакупили по врху планине Валнум, на 2.500 метара надморске висине, наводи Science Advances.

Према речима Матијаса ван Гинекена, космохемичара са Универзитета у Кенту у Енглеској, хемијски састав ових комадића не подудара се са стенама на Земљи, али се подудара са односом елемената који се проналази код метеорита типа угљенични хондрит, преноси портал Science News.

Већина честица је величине између 0,1 и 0,3 милиметра, а више од половине прикупљених комадића састоји се од куглица које су међусобно стопљене у лопте неправилног облика.

Комбинација елемената у овим лоптицама блиско се подудара са оном у честицама пронађеним на два друга места на Антарктику, од којих је једно удаљено више од 2.750 километара.

То наводи на закључак да су сви комадићи пореклом са истог места, то јест од истог тела.

Експлозија пре 430.000 година 

Будући да су честице са других локација пронађене дубоко у леду и процењено је да се ту налазе од пре око 430.000 година, научни тим претпоставља да су и честице са планине Валнум тада пале на тло. 

Метеорит који се распрснуо изнад Антарктика био је широк између 100 и 150 метара, закључују научници на основу изведених симулација. Такође, експлозија се вероватно десила на мањој висини.

Тим је проценио да су таласи експлозије разнели честице метеорита по површини од око 100.000 квадратних километара.

Експлозија није оставила кратер на тлу, али температура врелих гасова који су допирали до земље била је око 5.000 степени Целзијуса. Ова врелина могла је отопити неколико сатиметара леда.

Сличан прасак над густо насељеним подручјем данас би резултирао милионима жртава и озбиљно би оштетио подручје површине више стотина квадратних километара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво