Читај ми!

„Готово нетакнуте“ церемонијалне кочије откривене недалеко од Помпеје

Током ископавања око једне приградске виле изван северних зидина древног града Помпеје, археолози су дошли до изванредног открића церемонијалних кочија на четири точка које су сачуване испод слојева окамењене лаве у готово изворном стању.

Велика свечана кочија на четири точка, заједно са гвозденим деловима, прелепим украсима од бронзе и лима, остацима минерализованог дрвета и отисцима органских материјала (од ужади до остатака цветног украса), откривена је у готово изворном стању у трему недалеко од једне патрицијске виле у којој су још 2018. године пронађени остаци три копитара, укључујући и још увек упрегнутог коња.

Како истичу археолози, ово је изузетно откриће, не само зато што обогаћује сазнања о историји конкретне виле и последњим тренуцима живота оних који су је настањивали, већ и пружа и далеко ширу слику за разумевање древног света, пре свега зато што овако нешто до сада у Италији никада није откривено у овом стању очуваности.

Ископавања која су вршена током последњих месеци захтевала су пажљиво планирање интердисциплинарног тима који су чинили археолози, архитекте, инжењери, рестауратори, вулканолози и посебно обучени радници, али такође, како се са ископавањима напредовало тиму су се придружили и археоботаничари и антрополози.

Од самог почетка радова на ископавању просторије у којој је откривена кочија, чланови тима су били свесни да је у питању веома знајно налазиште: у питању је био двоспратни трем који се налазио у дворишту виле и коме је дрвени кров био у целини карбонизован.

Научници су успели да микроископавањима ослободе греде сачуване готово у целини.
Церемонијална кочија до које су се на крају пробили археолози је неким чудом била поштеђена када су се зидови урушили и на њих пао кров просторије.

На основу података који су до сада забележени и неколико других археолошких трагова откривених до данс, пронађени артефакт је идентификован као pilentum, кочија коју су у древном Риму користиле елите у церемонијалним приликама.

На врху гвоздених точкова, повезаних напредним механизмом, наслања се лагана кочија (0,90 до 1,40 м), или главни део кочије, на којој се налазило седиште, окружено металном рукохватима и наслоном, за једну или две особе.

Кочија је са обе стране украшена обојеним гравираним бронзаним лимом и дрвеним плочама обојеним у црвену и црну боју, а на полеђини се налази богато украшена површина са три различита низа бронзаних и лимених медаљона са фигуративним приказима.

У медаљонима који су постављени у бронзане листове и окружени украсним мотивима, угравиране су мушке и женске фигуре у еротским сценама.

После археоботаничких анализа утврђено је да су украсни елементи од дрвета урађени од букве и да су били причвршћени малим ексерима.

Ова врста кочије је у потпуности јединствена у Италији, не само због свог стања очуваности, већ и зато што није кочија која се користила за превоз пољопривредних производа или за свакодневне активности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво