Читај ми!

Отворен такмичарски конкурс за награде Светске организације за интелектуалну својину

Поводом обележавања стоте годишњице Завода за интелектуалну својину Републике Србије, ова институција отворила је конкурс за такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за 2020. годину у четири категорије такмичења.

Ово такмичење се организује са циљем промовисања креативности и значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва.

Такмичење се одржава под покровитељством WIPO-а у категоријама проналазача или групе проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors), правних лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy), аутора за монографско дело или студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity), и ученика или групе ученика средње школе за проналазак (WIPO Schoolchildren's Trophy).

Пријаве за конкурс могуће је слати најкасније до 29. марта 2021. године, а детаљан опис критеријума, формулари и правила слања налазе се на сајту Завода за интелектуалну својину

https://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2582

Ове престижне награде ће бити додељене 26. априла 2021. године, на дан који је WIPО установила као Светски дан интелектуалне својине.

Заштита интелектуалне својине има дугу традицију у Србији. Њени почеци датирају још од 20. марта 1883. године, када је Kраљевина Србија била једна од свега 11 земаља потписница Париске конвенције за заштиту индустријске својине, која представља један од првих међународних споразума у области интелектуалне својине.

Данас ова конвенција, којом администрира WIPО, окупља 177 држава. Потписивањем Париске конвенције Србија је била у обавези да установи посебну институцију надлежну за заштиту индустријске својине.

То се десило 15. новембра 1920. године, када је донета Уредба о заштити индустријске својине којом је основана Управа за заштиту индустријске својине, која је касније прерасла у Завод за интелектуалну својину. 

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво