Читај ми!

Тик-Ток и заблуде на тему астрофизике

Када је приметила да међу младима има све више оних који сумњају да је земља округла или чак верују да је Тесла ванземаљац, одлучила је да своје знање подели са њима на Тик- току.

Какве су шансе да астрофизика на овој друштвеној мрежи привуче пажњу. Већина би помислила никакве. Али то је грешка, јер Александра Драговић има више од 82.000 пратилаца, а прегледи њених снимака се броје милионима.

Студенткиња Природно -математичког факултета Александра Драговић, своје слободно време троши на популаризацију науке. Гостујући у Београдској хроници истакла је да није очекивала да ће наука занимати било кога у слободно време, јер већина на то гледа као на школску обавезу и не жели тиме да се бави у своје слободно време.

„Јако ми сметају заблуде које људи имају о науци, некако нам се наука у медијима представља зарад неких лајкова, истина се често изврће и представљају се погрешне научне чињенице. Људи то слушају, имају такву представу и не знају шта се крије иза тога, не знају да расуђују шта је истинито, а шта није. Својим садржајем желим да усмерим људе да могу да науче како да разазнају шта је истина, а шта не", рекла је Александра Драговић.

Све важне информације треба спаковати у минут 

Напомиње да на друштвеној мрежи Тик ток видео може да траје око минут, а да она у минут треба да спакује пуно битних чињеница и да ништа не изостави. То је најтежи део посла.

Александра је студент завршне године астрофизике на Природно-математичком факултету,просечна оцена јој је 9, а ускоро одлази у Лондон, где је примљена на мастер студије једног од најпрестижнијих факултета у Британији, који јој је дао стипендију.

„Имам жељу да грабим што више, желим да покупим сво знање које могу. Не кажем да овде у Србији ми не добијамо квалитетно знање. Ми на факултету имамао квалитетне професоре, али мени смета бирократија на факултету и начин на који се факултет понаша према студенту. Тренутно мислим да у Србији не постоје услови да се ја бавим астрофизиком. Не бих имала где да радим, не би зарађивала довољно новца. Мисли да једноставно не бих била срећна овде, а волела бих да се та ситуација промени, да будем са својим пријатељима и породицом, али тренутно, како ми се чини, мислим да не", рекла је Александра Драговић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво