Читај ми!

Како ће се у будућности користити струја произведена у свемиру

Група научника из „Пентагона" извршила је у космосу, успешну пробу соларног панела величине кутије за пицу.

Са развојем нових космичких соларних панела, у будућности ће бити могуће прикупљање, а потом и трансфер енергије из свемира, која би се користила на Земљи. 

Панел који су тестирали стручњаци „Пентагона" заправо је прототип система који је у свемир лансиран на дрону прошле године.

Дизајниран је тако да сакупља, конвертује и шаље електричну енергију из свемира на било коју тачку Земље, пише Си-Ен-Ен.

Прототип носи име Фотоволтни радиофреквентни антенски модул (PRAM) и за сада су тестови показали да може да сакупља зрачење из свемира, и претвара га у електричну енергију.

Дрон који носи панел, обиђе Земљу за 90 минута, на том путу сакупљајући енергију која не пролази кроз нашу атмосферу.

Научници који учествују у овом подухвату, који је неко време био означен као поверљив, рекли су да је „пробни панел величине кутије за пицу".

Систем тек треба да пошаље енергију директно назад на Земљу, али та технологија је већ доказана, и, како наводе у тиму, ако се пројекат развије и „буде садржао огромне свемирске соларне антене, могао би да емитује микроталасе, који би се у тренутку претворили у електричну енергију, у било ком делу наше планете".

Технологија конвертовања енергије, показало се, функционише. Систем је иначе скуп и потребне су године да се инвестирано - поврати.

Ипак, еколошке предности оваквог система, биће неизмерне, онда када се остваре прва значајна слања енергије из свемира, и када систем почне да функционише у пуном капацитету, чему се истраживачи надају.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво