Читај ми!

Да ли Русија постаје „рај“ за рударење криптовалута?

Велика потрошња електричне енергије при „рударењу“ криптовлута, безбедност интернета и заштита личних података довели су до великих „миграција“ компанија и програмера који трагају за што јефтинијом ценом струје и безбедним приступом светској глобалној мрежи.

Тако је скоро па напуштени руски град Нориљск, који се налази у оквиру арктичког круга, постао престоница за рударење криптовалута у свету. Руска компанија „Биткластер" прва је дошла на идеју да искористи енергетске и географске карактеристике тог ледом окованог града. Нориљск има сопствену електричну мрежу, независну од остатка Русије, чија је цена електричне енергије 2,75 рубаља или 0,039 долара, што је око 3,5 динара по киловат-часу. То је 25 одсто мања цена електричне енергије него у Русији и двоструко нижа од просечне цене струје у Европи.

Због великог загревања компоненти рачунара потребно је обезбедити кулере за хлађење. Они су додатни потрошачи електричне енергије, па се арктичка хладна клима, која се користи за хлађење компоненти рачунара, показала као додатни извор уштеде.

Тренд изградње криптофарми на северу Русије у будућности ће бити све већи, а у изградњи предњаче кинеске мултикорпорације. Једна таква фарма за рударење потроши око 30 мегавати електричне енергије – што је једнако потрошњи 15 хиљада станова.

Резултати једне студије указују да глобално рударење криптовалута захтева 7,46 гигавати електричне енергије, са тенденцијом раста. За производњу толике количине електричне енергије потребно је око седам нуклеарних електрана или 22 милиона соларних панела, преноси Ингеџет.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво