Читај ми!

Откривена супермасивна црна рупа - удаљена од Земље 13 милијарди светлосних година

Стручњаци са Универзитета у Аризони кажу да је квазар - облик енергетске супермасивне црне рупе, настао када је свемир био стар само 670 милиона година. Открили су најудаљенију супермасивну црну рупу која је удаљена од Земље више од 13 милијарди светлосних година.

Квазари се јављају када моћна гравитација супермасивне црне рупе у језгру галаксије увлачи околни материјал који формира орбитирајући диск, ослобађајући огромне количине енергије.

Еквивалентна маси од 1,6 милијарди Сунаца, релативно је брзо порасла после Великог праска. Време проналаска али и величина доводи у питање актуелне теорије да супермасивне црне рупе настају од разбијених звезданих јата, па астрономи сугеришу да би ипак могле да настају од праисконског хладног гаса - водоника. 

Названа Ј0313-1806, супермасивна црна рупа настала је само 100 милиона година после Великог праска и расла што је брже могуће, показало је истраживање.

„Ово нам говори да без обзира на то шта радите, семе ове црне рупе мора да је настало другачијим механизмом. У овом случају, механизам укључује велике количине исконског, хладног гаса водоника који се директно урушава у црну рупу", објаснио је коаутор студије професор Јиофуји Фан.

Код ове црне рупе „сировина" нису биле звезде и то је оно што чини квазар вредним даљих истраживања.

Иначе, квазари жестоко експлодирају, бришући све из своје околине.

„Мислимо да су те супермасивне црне рупе биле разлог зашто су многе велике галаксије у неком тренутку престале да формирају звезде. Примећивали смо то раније, али до сада нисмо знали колико је рано овај процес започео у историји свемира. Овај квазар је доказ да се гашење могло догађати у врло раним временима", наводи се у студији.

Поређења ради, црна рупа у средишту Млечног пута постала је углавном „успавана" и сама галаксија производи звезде око једне соларне масе годишње.

„Ово је релативно висока стопа формирања звезда, слична оној која се примећује у другим квазарима сличне старости, и говори нам да галаксија домаћин расте врло брзо", каже водећи аутор студије др Фејге Ванг.

„Овакви квазари су вероватно још у процесу изградње својих супермасивних црних рупа. Временом се загревањем и потискује сав гас из галаксије, а тада црна рупа више нема шта да увлачи и престаје да расте", каже професор Фан.

Истраживачи очекују да ће пронаћи још неколико квазара из истог периода - укључујући потенцијалне нове обараче неких нових рекорда.

Посматрања са великим милиметарским-субмилиметарским низом Атакама (АЛМА) у Чилеу потврдила су мерење удаљености великом прецизношћу.

Али истраживачи се надају да ће открити више о тајнама квазара помоћу Насиног свемирског телескопа „Џејмс Веб", који би требало да буде лансиран 31. октобра.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво