Читај ми!

Како су неандерталци сахрањивали своје ближње

Научници су дошли до доказа којима се потврђује да погребна пракса није јединствена за људску врсту, и да су и неандерталци имали ритуале везане за смрт ближњих.

Остаци двогодишњег неандерталца који је умро пре око 41.000 година пажљиво су положени у гроб прекривен свежом земљом, закључује се у студији.

Костур детета откривен је 1973. године на југозападу Француске. Истраживачи су сада поново прегледали остатке и, посетивши првобитно место ископавања, успели да осветле детаље. 

Многи докази о праксама сахрањивања неандерталаца потичу из истраживања започетих почетком 20. века, и тада се са скепском гледало на тврдње о наводним местима сахрањивања.

Једно од најпознатијих француских налазишта остатака неандерталаца Фераси, састоји се од велике и дубоке пећине, уз коју су два камена склоништа, из којих су пронађени скелети седам неандерталаца – доби од седам месеци до 45 година.

Уочено је да су код детета, названог „Ла Фераси 8", пронађени одлично очувани зуби.

Палеоантрополог Антоан Балзо из Француског националног центра за научна истраживања и његове колеге прегледали су материјал прикупљен почетком 1970-их, откривајући 47 нових костију, које припадају дечаку а које раније нису биле потпуно идентификоване.

Тим се такође вратио на локацију Фераси. Иако нису успели да пронађу још костију дечака, успели су да реинтерпретирају начин на који су остаци и повезане животињске кости распоређени у земљи.

Утврдили су да је дечак „Ла Фераси 8" лежао како би почивао у слоју који је направљен у смеру који је другачији од правца околних седимената – тако да је дететова глава била уздигнута. 

Даље, утврђено је да су остаци детета боље очувани од костију бизона и других биљоједа које су пронађене у близини – што сугерише да је та особа брзо и, с обзиром на оријентацију, сахрањена према одређеном плану.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво