Читај ми!

Овогодишња суша направила велике проблеме у Француској

Суша, као један од најтежих облика глобалних климатских промена, изазвала је ове године велике проблеме у појединим деловима Француске. Због недостатка влаге у земљишту, шуме се суше и дрвеће постаје неотпорно на болести. Али не само то, многим Французима прети опасност да остану без својих домова управо због суше.

Због рекордне суше праћене веома високим температурама, на зидовима кућа широм Француске појављује се све више пукотина. У већини случајева, пукотине настају када тло испод куће почне да се суши и скупља, што узрокује да се подножје куће неравномерно помера.

Глинена тла су много подложнија, односно реактивнија на промену влаге у односу на песковита тла, јер попут сунђера упијају или одбијају воду.

Сесил, становница Егвива, каже: „Забринути смо јер је у питању наша породична кућа; живимо у њој са децом, питамо се да ли је конструкција и даље сигурна".

Жак Оберти, градоначелник Егвива, истиче: „Штету морате да пријавите градској скупштини и својој осигуравајућој компанији, како би вам помогли да саставите детаљан досије за одштету".

Сваке године у Француској пукотине се појаве на око 20.000 кућа, што изазива велику забринутост због климатских промена, тј. глобалног загревања.

Само у Егвиву на југу Француске ове године је већ́ регистровано више од 30 кућа које су претрпеле оштећења.

Суша „убија" и дрвеће у Француској. Мањак воде не штети директно, али како дрво није у стању да се опорави, бубе које живе у стаблу једу кору и дрво одумире.

У Националној канцеларији за шуме веома су забринути због тога што су промене примећене како на четинарском дрвећу тако и на храстовима и буквама. Трећина стабала је болесна на масиву Јура.

Бруно Пјер каже да су највећа оштећења на смреци, али и на јелама и буквама, и додаје: „Када је дрво здраво, брани се од инсеката смолом. Када је у стању хидростреса, односно када је дехидрирано, нема добру циркулацију и не реагује."

Антоан Фишу, менаџер продаје дрва, наводи да калирано дрво губи половину своје вредности; треба га што пре продати како би се остварила бар нека добит.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво