Читај ми!

Ближе смо супермасивној црној рупи, али нема разлога за панику

Ближе смо супермасивној црној рупи за две хиљаде светлосних година и крећемо се ка њој много брже него што се мислило до сада, установили јапански астрономи радећи нову мапу Млечног пута.

Као да 2020. година није била довољно „као никада до сада“, астрономи су сазнали да је Земља заправо 2.000 светлосних година ближа супермасивној црној рупи Стрелац А-звезди која се налази у центру наше галаксије Млечни пут, него што се раније мислило.

Поред тога, наш Сунчев систем јури кроз свемир брзином од седам километара у секунди брже него што су претходно израчунали научници, преноси Раша тудеј.

До нових открића дошло се захваљујући новој и попобљшаној мапи Млечног пута, која је објављена ове недеље, а заснована је на запажањима прикупљеним у јапанском астромноском пројекту који је трајао 15 година, као и на другим новооткривеним подацима.

Једна светлосна година је раздаљина од око девет и по билиона километара, те иако на први поглед ово сазнање да смо 2.000 светлосних година ближе супермасивној црној рупи Стрелац А-звезда може звучати као да нам се ближи смак света, научници наглашавају да заиста нема разлога за узбуну.

Уместо да предвиђају нашу пропаст, астрономи ће захваљујући овој новој мапи Млечног пута моћи са већим степеном прецизности да одреде положај Земље у галаксији.

Ова нова мапа Млечног пута резултат је посматрања која су забележили телескопи широм Јапана у склопу радио-астрономског пројекта ВЕРА. Установљен 2000. године име овог пројеката је скраћеница за VLBI (Very Long Baseline Interferometry) истраживање радио-астрометрије.

У овом пројекту се користи техника „интерферометрије“ која комбинује податке са више телескопа широм Јапана, стварајући изузетно оштру резолуцију од 10 микролучних секунди – другим речима, може да на површини Месеца уочи новчић.

Јапанска национална астрономска опсерваторија је открила да су њени астрономи, заједно са другим колегама, створили „карту положаја и брзине“ помоћу које су израчунали центар галаксије.

Астрономи су навели да је галактички центар удаљен 25.800 светлосних година од Земље – око 2.000 светлосних година ближе од званичне удаљености коју је до сада наводила Међународна астрономска унија од 27.700 светлосних година, установљену још 1985. године.

Израда нове мапе је астронима омогућила и да открију како Земља заправо кружи око центра Млечног пута брзином од 227 километара у секунди, а не 220 као што је било званично усвојена брзина.

Истраживачи из пројекта ВЕРА сада покушавају да направе детаљније мапе подручја у близини супермасивне црне рупе у центру Млечног пута, користећи податке са телескопа из Јапана, Јужне Кореје и Кине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво