Читај ми!

Откривени предмети који сведоче о употреби алкохола и чаја у 10. веку у Кини

У породичној гробници у граду Сијану, која датира из династије Сунг (960-1127) са севера Кине, откривено је више од 60 комада порцеланских предмета емајлираних плавом бојом из места Јаоџоу.

Предмети потичу из пећи из града Тонгчуан, северно од Сијана. Порцелан из ове области важи за најквалитетнији на северу Кине, пише портал china.org.cn.

Међу откривеним предметима углавном су сетови за чај, вински прибор и жртвене посуде. Већина је у добром стању, потврдио је Мијао Ифеи, један од археолога. 

Према процени историчара, ти предмети су припадали племићу из породице Менг.

Мијао је истакао да је у пет гробница породице Менг откривено укупно 130 гробних предмета, укључујући бронзане предмете, керамику, порцелан и жад.

Три гробнице су биле у добром стању, док су друге две опљачкане око 2010. године. 

Значај открића, истичу археолози, нарочито се огледа у расветљавању употребе алкохола и чаја у Кини у 10. веку. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво