Читај ми!

Кина шаље летелицу по узорке са Месеца

Кина планира да у наредној недељи пошаље беспилотну летелицу на Месец како би сакупила и на Земљу допремила узорке тла. Реч је о првом покушају прикупљања узорака Земљиног природног сателита од седамдесетих година.

Сонда Chang'e-5, названа по древној кинеској богињи Месеца, настојаће да прикупи материјал који научницима може помоћи да схвате више о пореклу и настанку Месеца. Мисија ставља на тест способност Кине да даљински узима узорке из свемира, пре сложенијих мисија, јавља Ројтерс.

Ако буде успешна, мисија ће учинити Кину тек трећом земљом која је узела узорке тла Земљиног природног сателита, следећи Сједињене Америчке Државе и Совјетски Савез које су то учиниле пре више деценија.

Откако се летелица Совјетског Савеза Луну 2 срушила на површину Месеца 1959. године, први објекат који је направио човек и који је стигао до другог небеског тела, неколицина других земаља, укључујући Јапан и Индију, покренуле су лунарне мисије.

У програму Аполо, којим је човек први пут отишао на Месец, Сједињене Америчке Државе послале су 12 астронаута током шест летова од 1969. до 1972. Године. На Земљу је тада донето 382 килограма стена и тла.

Совјетски Савез је током седамдесетих година у три успешне роботске мисије такође допремио узорке. Последња мисија, Луна 24, обезбедила је 170,1 грам узорака, 1976. године, из базалтне површине тзв. Мора криза (Mare Crisium).

Кинеска сонда, која треба да буде лансирана наредних дана, покушаће да сакупи два килограма материјала у до сада непосећеном подручју у огромној равници познатој као Океан олуја (Ocean of Storms).

„Зона на Месецу са које су мисије Аполо и Луна узимале узорке, иако је била пресудна за наше разумевање, подручје је које обухвата далеко мање од половине Месечеве површине“, рекао је Џејмс Хед, научник Универзитета Браун.

Према његовим речима, накнадни подаци из орбиталних мисија у којима су коришћене методе даљинског откривања, показали су ширу разноликост врста стена, минерала и старости него што је представљено у колекцијама узорака мисија Аполо и Луна.

„Научници који истражују Месец залажу се за роботске мисије за узимање узорака из многих различитих критичних подручја како би се расветлила бројна питања преосталих из ранијих истраживања“, рекао је Хед.

Кинеска мисија управо је таква – сонда ће по стизању у орбиту Месеца два возила послати ка површини. Једно возило је задужено за бушење и прикупљање материјала, док ће друго узлетети ка сонди носећи прикупљене узорке тла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво