Читај ми!

Египатски археолози открили најмање 100 древних саркофага

Египатски званичници задужени за антиквитете објавили су данас откриће најмање стотину древних саркофага, са мумијама у неким од њих, и око четрдесет позлаћених статуа у огромној фараонској некрополи Сакари јужно од Каира.

Шарени, запечаћени саркофази и статуе који су сахрањени пре више од 2.500 година били су изложени на импровизованој поставци у подножју чувене Џосерове степенасте пирамиде у Сакари, преноси АП

Археолози су отворили ковчег у коме се налазила добро очувана мумија умотана у тканину. Такође су извршили рендгенско снимање мумија и приказали колико је очувано тело сахрањеног.

Министар туризма и антиквитета Халед ел Анани рекао је на конференцији за новинаре да откривени предмети потичу из хеленистичког периода (320–30. п. н. е.) и касног периода старог Египта (664–332. п. н. е.).

Рекао је да ће артефакте пребацити у најмање три каирска музеја, укључујући Велики египатски музеј који Египат гради у близини чувених пирамида у Гизи. Министар је додао да ће касније ове године објавити још једно откриће на некрополи Сакара.

Откриће на чувеној некрополи најновије је у низу археолошких налаза у Египту. Од септембра, власти за антиквитете откриле су најмање 140 запечаћених саркофага, са мумијама у већини њих, у истом подручју Сакаре.

Египатски археолози пронашли су и друге „богато украшене саркофаге са позлатама, живим бојама и орнаментима", навео је Мустафа Вазири, генерални секретар Врховног савета за антиквитете. 

Локалитет Сакара део је некрополе у древној египатској престоници Мемфису која укључује чувене пирамиде у Гизи, као и мање пирамиде у Абу Сир, Дахшур и Абу Руваиш. Рушевине Мемфиса налазе се на листи светске баштине Унеска још од седамдесетих година.

Египатске власти редовно промовишу своја археолошка открића у настојању да подстакну туризам који је после политичких превирања 2011. године када је са власти свргнут дугогодишњи председник, Хосни Мубарак. Пандемија коронавируса ове године задала је додатни ударац овом сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво