Читај ми!

Наса објавила: На Месецу има воде

Научници су успели да прикупе необориве доказе о постојању воде на Месецу, која нам можда може бити и доступна. Ово откриће ће сигурно утицати на будуће мисије на Месец за које се Наса увелико припрема.

Све до деведесетих година се претпостављало да је Месечева површина сува, с обзиром на то да нема атмосферски слој који би га штитио од Сунчевих зрака. Онда су свемирске летелице које су кружиле око Месеца уочиле назнаке леда у великим и неприступачним кратерима у близини његових полова.

Затим су 2009. спектрометри на индијској свемирској летелици „Чандријан-1“ забележили светлосне таласе које емитује вода са Месечеве површине. Но, и поред тога, научници нису могли са сигурношћу да тврде да је то заиста  вода или хидроксил који се састоји од једног атома кисеоника и једног атома водоника, а који се налази у минералима.

Но, како је Наса данас саопштила, Кејси Хонибал из Насиног Годард свемирског центра у Мериленду и његове колеге, мерењем таласних дужина сунчеве светлости која се одбија од Месечеве површине потврдили хемијски састав који недвосмислено упућује да је у питању вода.

Податке је прикупила „Стратосферска опсерваторија за инфрацрвену астрономију“ (Софија), модификовани „боинг 747“ који је имао рефлектујући телескоп пречника 2,7 метра.

Вода је откривена на географским ширинама према Месечевом јужном полу, како научници тврде у озбиљним количинама, што ће можда омогућити и њену експлоатацију за потребе на Земљи, о чему ће се више знати када Наса успостави колонију на Месецу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво