Читај ми!

Нова супербела боја одбија 95,5 одсто сунчеве светлости и могла би да замени клима-уређаје

Научници су направили нову супербелу боју која одбија 95,5 одсто сунчеве светлости која падне на њу, па због тога нова акрилна боја, коју је развио Универзитет Перду, остаје хладнија од околине и током дана и током ноћи.

Тим са универзитета направио је фарбу користећи калцијум-карбонат, уместо уобичајених титанијум-диоксид честица, како би скоро у потпуности смањио апсорбцију ултраљубичасте светлости.

Стручњаци кажу да би нова боја моглла да се користи да одржава грађевине хладније на природан начин, уместо коришћењем клима-уређаја који доприносе глобалном загревању.

Шиулин Руан, професор на школи за механичко инжењерство Универзитета Перду, заједно са сарадницима је током тестирања нове акрилне боје установио да је она ноћу остајала 10 степени Целзијуса хладнија од околине, док је дању када је Сунце биле у зениту била најмање 1,7 степени хладнија.

Друге сличне беле боје одбијају између 80 и 90 одсто светлости и не могу да буду хладније од спољне температуре.

Акрилна боја на бази калцијум-карбоната постигла је боље резултате од свих комерцијалних боја које су испробали, наводи се у студији објављеној у Cell Reports Physical Science.

„Наша фарба је компатибилна са производним процесом уобичајених комерцијалних фарби, а цена јој је упоредива, па чак и нижа. Кључ је да осигурамо њену дугорочну поузданост како би почела да се користи“, каже Руан.

Замена за клима-уређаје

Нова боја има бројне примене. Примера ради, може да се користи на спољним телекомуникационим опремама да би спречила њихово прегревање.

Уместо да се објекти загревају под сунчевом светлошћу, премазани овом бојом могли би да остану хладнији од спољне температуре, чак и под директном светлошћу.

То отвара могућност енергетски ефикасног начина контролисања температуре унутар зграда.

Лети многе зграде зависе од клима-уређаја за избацивање врућине из унутрашњости зграде у спољну средину. За тај процес се користи додатна енергија, што повећава њену потрошњу, а модерни градови су због тога постали „ужарена острва“.

Читав процес погоршава глобално загревање.

Још од 70-их година научници покушавају да пронађу начин да рефлектују довољно сунчевих зрака тако да пасивно хлађење постане ефикасније од активног коришћења клима-уређаја, а нова фарба би могла да постане решење.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво