Читај ми!

Јесте ли чули за шпанског крокодила

Преци данашњих крокодила, некада давно, насељавали су и пределе данашње Шпаније, наводи се у новој студији.

Научници су описали фосиле два крокодила дужине око три метра, за које су утврдили да су живели у појасу Медитерана, на обалама Шпаније али и Италије. 

Анализа њихових костију и зубa, као и остатака коже, сугерише да припадају врсти crocodilus checchiai, која потиче са територија данашње Либије и Кеније у Африци.

Остаци крокодила који су анализирани, ископани су на локацији Вента дел Моро у близини Валенсије у Шпанији, између 1995. и 2006. године, али су тек сада описани са новим подацима у часопису Journal of Paleontology.

Научници наводе да овакви остаци „недвосмислено подржавају теорију да су се крокодили шириоли из Африке у Европу током касног миоценског периода пре око шест милиона година".

„Вероватно је да се ова врста могла да се рашири по медитеранском басену и настани јужна подручја медитеранске Европе", рекао је Анхел Хернандез, са Универзитета у Барселони.

Откриће указује да су на подручју Медитерана, биле присутне целе популације, а не само појединачни примерци.

Слични фосили су последњих деценија пронађени и у Тоскани и Сконтронеу.

Анализа фосила утврдила је анатомску сличност са америчким крокодилима, што сугерише да је реч о могућем претку данашњих врста крокодила који насељавају области са сланом водом.

Такође, научници сматрају да је крокодил стигао до Америчког континента захваљујући тадашњим изванредним пливачким способностима.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво