Читај ми!

Ванземаљци нас можда баш сада посматрају са више од 1.000 планетарних система

Док човечанство покушава да пронађе ванземаљски живот, треба да имамо у виду да је веома могуће и да ванземаљци истовремено трагају за нама. Нова студија показала је да је око хиљаду „оближњих“ звезда и планета у њиховим системима добро позиционирано да открије живот на Земљи.

„Уколико постоје посматрачи који нас траже (са планета око ових звезда), били би у стању да виде знаке живота на нашој Плавој планети. Неке од тих најсветлијих звезда можемо да видимо ноћу без двогледа или телескопа“, каже вођа истраживања Лиса Калтенегер, професорка астрономије на Универзитету Корнел.

Астрономи су до сада открили више од 4.000 егзопланета помоћу „транзитног метода“, којим се региструје мали пад у сјајности неке звезде сваки пут када је планете заклоне док круже око ње.

Ова стратегија откривања је веома успешна, што је доказао свемирски телескоп „Кеплер“ и примењује је и његов наследник ТЕСС (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Ускоро, истраживачи ће моћи и да скенирају атмосфере ближих планета за знакове живота. Та потрага биће један од задатака Насиног 9,8 милијарди долара вредног свемирског телескопа „Џејмс Веб“, који треба да буде лансиран наредне године.

Посматрани, а не посматрачи

Међутим, у новој студији Калтенегерова и њен колега Џошуа Пепер са Универзитета Лихај размотрили су другачије становиште – да смо ми заправо предмет посматрања, а не посматрачи.

Анализирањем до сада прикупљених података идентификовали су све звезде на удаљености од 100 парсека (326 светлосних година), које су у равни са еклиптичном путањом Земље око Сунца, јер је таква позиција потребна да би Земљу могли да идентификују помоћу „транзитне методе“.

Дошли су до броја од 1.004 звезде сличне нашем Сунцу које се налазе у централној фази своје еволуције, односно врше фузију водоника у хелијум у својим језгрима.

Од тога, 508 од тих 1.004 звезде гарантују најмање десеточасовно посматрање Земљиног транзита преко лица Сунца, наводе Калтенегерова и Пепер у новој студији објављеној у часопису Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво