У Србији 87 одсто становника сматра да неопходно више бринути о животној средини

Након пандемије која је на првом месту бриге грађана, у Србији 87 одсто становника сматра да је неопходно више водити рачуна о животној средини. Док је 74 одсто њих изјавило да жели да учини више по питању рециклаже, показало је истраживање Иницијативе „Свака лименка се рачуна", објављено данас.

Истраживање, које је спроведено у 14 европских земаја, показало је и да би 27 одсто становништва Србије, након пандемије, предност дало темама животне средине у односу на питања економије, што је мање него у земљама попут Румуније, Шпаније, Велике Британије, где је предност еколошким темама више од 50 одсто испитаних грађана.

„Питања привреде и економског раста и даљи приоритет у Србији, али охрабрује чињеница да близу три четвртине становника жели да се више ангажује на тему рециклаже", изјавио је представник Иницијативе „Свака лименка се рачуна" за Србију Немања Коматовић.

Он је оценио да би уз заједничке напоре и побољшање инфраструктуре стопа рециклаже у Србији могао значајно да порасте.

У осталим европским земљама 91 одсто испитаника је рекло да би желело да се више ангажује по питању бриге о окружењу и рециклажи, док би њих 52 одсто питања животне средине стајало испред економије.

Више од три четвртине испитаника у Европи увек или често рециклира све врсте материјала, док 76 одсто људи често или увек рециклира своје алуминијумске лименке за пиће, показала су истраживања.

„Људи схватају колико је овај проблем важан и спремни су да раде на успостављању истинских циркуларних економија", рекао је директор Иницијативе „Свака лименка се рачуна" за Европу Давид Ван Хеуверсвин.

Иницијатива од 2009. године ради на подизању свести о значају рециклаже лименки за пиће са визијом да се достигне стопа рециклаже и до 100 одсто свих употребљених лименки у Европи.

Истраживање је рађено на узорку од 13.793 испитаника старијих од 16 година, у 14 земаља у којима „Свака лименка се рачуна" има локалну иницијативу (Белгија, Србија, Аустрија, Мадјарска, Грчка, Румунија, Пољска, Чешка, Ирска, Холандија, Велика Британија , Шпанија, Италија, Француска) у августу и септембру ове године.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво